Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την εξίσωση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων με τους ετερόφυλους – καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα και την πρώτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που το έκανε.
Η ψήφιση όμως δεν ήταν εύκολη διαδικασία: Η Εκκλησία αντιστάθηκε σθεναρά και πίεσε βουλευτές, αναγκάζοντας 55 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να απέχουν, ενώ σκληρή κριτική άσκησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια υποστηρικτές και αντιδραστικοί είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, χωρίς όμως να σημειωθούν εντάσεις.
Ο γάμος ομοφυλόφιλων έχει προχωρήσει σε χώρες και περιοχές όπου η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας είναι υψηλή και παγκοσμίως, οι μισές από τις χώρες που το επιτρέπουν βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη. Πιο πρόσφατα, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής γνώρισαν επίσης πρόοδο, με την Κούβα και το Μεξικό να νομιμοποιούν τους γάμους του ίδιου φύλου το 2022, τη Χιλή το 2021, τον Ισημερινό το 2019 και την Κόστα Ρίκα το 2018 (σε ισχύ από το 2020). Είναι νόμιμο στην Κολομβία από το 2016, στη Βραζιλία από το 2013 και στην Αργεντινή από το 2010.
Η Ταϊβάν και η Νότια Αφρική παραμένουν προς το παρόν τα μόνα μέρη στις αντίστοιχες ηπείρους τους όπου ζευγάρια του ιδίου φύλου μπορούν να παντρευτούν. Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν τα συνδικάτα ομοφύλων, ιδίως η Ιταλία και μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.
You will find more infographics at Statista