Στα δικαστήρια συνεχίζεται το σήριαλ της αντιπαράθεσης του Χάρη Καρώνη με τον Τζέιμι Ντάιμον καθώς αμφότεροι έχουν ανταλλάξει αγωγές προσδίδοντας νέες διαστάσεις στη σύγκρουση, καθώς για την επίτευξη του αρχικού deal είχε απαιτηθεί παρέμβαση… Μητσοτάκη.
Με αγωγή κατά της JP Morgan συνεχίζει το κρεσέντο των επιθετικών ενεργειών κατά της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ο ιδρυτής και CEO της Viva Wallet Χάρης Καρώνης, ο οποίος προηγουμένως είχε ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. και με αποτίμηση της εταιρίας στα 3 δισ.
Η JPMorgan έχει προχωρήσει σε ανταγωγή εναντίον του Καρώνη σχετικά με κινήσεις του που, όπως ισχυρίζεται η τράπεζα, οδηγούν σε «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτή», σύμφωνα με πηγές που ενημερώθηκαν για την κατάσταση. Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη.
Η διαμάχη των δύο μετόχων της Viva Wallet προσλαμβάνει αναπόδραστα πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς το αρχικό deal εισόδου της JP Morgan ως στρατηγικού επενδυτή στη Viva είχε απαιτηθεί η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το θέμα έχει απασχολήσει και την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ τέθηκε στο περιθώριο του επενδυτικού φόρουμ που διοργάνωσαν JPMorgan και ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη. Εκεί μάλιστα, τελικά, δεν παρέστη -παρά τον αρχικό προγραμματισμό- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος τελευταία στιγμή νόσηση από γρίπη, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε… ελαφριά καθώς προήδρευσε του Υπουργικού Συμβουλίου και μάλιστα εκ του σύνεγγυς και χωρίς εμφανή σημάδια καταπόνησης.
Η διαφορά στην αποτίμηση
Στη νομική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρία επενδύσεων του Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της JPMorgan να αγοράσει τη Viva, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργεί “διεστραμμένα” κίνητρα» στην τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να μπορεί να αποκτήσει την επιχείρηση το επόμενο έτος σε χαμηλή τιμή.
Στελέχη της JPMorgan, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι ο Καρώνης αρνείται να αποδεχθεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει πέσει δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, είπαν πηγές με γνώση της νομικής προσέγγισης της τράπεζας.
Η αγωγή Καρώνη
Την κατάθεση αγωγής κατά της JP Morgan και προσπάθεια υπονόμευσης της εξέλιξης της Viva Wallet ανακοίνωσε ο Χάρης Καρώνης, κίνηση που στόχο έχει να προκαταλάβει τις εξελίξεις να ενισχύσει τη θέση του για την αναγκαιότητα της αμκ, η προκάλεσε την παρέμβαση και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος ίδρυσε την ελληνική εταιρεία πληρωμών το 2000, δηλώνει ότι πιστεύει πως η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική αλλά και νέες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times.
Αν και δεν είναι σαφής η αιτία της σύγκρουσης των δύο πλευρών, είναι σαφές ότι οι εξελίξεις υπονομεύουν το ελληνικό success story διεθνώς, ενώ με δεδομένο ότι για την υλοποίηση του deal που κατέστησε την JPMorgan συμμέτοχο στη Viva είχε απαιτηθεί και κυβερνητική παρέμβαση, ο αντίκτυπος είναι επιβαρυντικός και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Υπόθεση εσωτερικού ανταγωνισμού
Ο Καρώνης κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι εμπόδισε τη Viva επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί τη fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech, εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Η τράπεζα έχει μερίδιο 48,5% στη Viva.
Το παρελθόν της JP Morgan με τις statrup-fintech
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Χάρη Καρώνη είναι η τελευταία διαμάχη που έχει η τράπεζα με τον ιδρυτή μιας επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει. Εχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 40 fintech από το 2021.
Πέρυσι, η JPMorgan μήνυσε τον Charlie Javice, ιδρυτή της Frank, μιας φοιτητικής χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που η τράπεζα είχε αγοράσει για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ισχυριζόμενη μεγάλη διόγκωση της βάσης χρηστών της. Ο Javice έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της JPMorgan για παραποίηση λογαριασμών και έχει καταθέσει ανταγωγή κατηγορώντας την τράπεζα ότι διακυβεύει τη φήμη του. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.
Η είσοδος στη Viva
Η JPMorgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021, για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της ως μέρος μιας πολυδιαφημισμένης ώθησης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.
Όταν η JPMorgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon -ο παππούς του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα- ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην εκδήλωση «ημέρα επενδυτών» της τράπεζας το 2022, ο Dimon επαίνεσε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan Τάκη Γεωργακόπουλο για τη συμφωνία με τη Viva. Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ της JPMorgan και του Καρώνη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος της Viva, έχουν επιδεινωθεί.