Σωρευτική αύξηση κερδών κατά 500 εκατ. στην τριετία προβλέπει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, από τα σημερινά επίπεδα, παράγοντας συνολικά κέρδη 2,9 δισ. τη περίοδο 2024-26 και θα διανείμει 1,2 δισ.
Σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας τα προσεχή χρόνια παρά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων και περιορισμού των spreds προβλέπει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την τριετία 2026-26, εστιάζοντας στη μείωση του κόστους κινδύνου, τον διευρυμένο αντίκτυπο της τεχνολογίας στη μείωση του κόστους και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.
Ο Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο μίγμα στρατηγικής για την τριετία 2024-2026, κατά το conference call για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023, καθώς και των προβλέψεων. Στο πιο καταλυτικό ίσως conference call, λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας του placement των μετοχών του ΤΧΣ, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ξεδίπλωσε τη στρατηγική για αύξηση κερδοφορία και σταδιακή αύξηση των προς διανομή κερδών, καλλιεργώντας προσδοκία για αύξηση των αποδόσεων για τους επενδυτές.
Ο Χρήστος Μεγάλου έχτισε πάνω στο ισχυρό track record επίτευξης των προβλέψεων και επισήμανε ότι οι προοπτικές βασίζονται τόσο στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το RRF και τη μείωση των NPE’s, όσο και στην ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας, καθώς και στην περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού κόστους. Τόσο από την παρουσίαση όσο και από τις ερωτήσεις των αναλυτών κατέστη σαφές ότι η εστίαση είναι στους δείκτες αποδοτικότητας και στην ανταποδοτικότητα προς τους επενδυτές, εμπεδώνοντας έτσι την αλλαγή σελίδας.
Οι προβλέψεις
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, “έχουμε επιτύχει τους μέχρι τώρα στόχους μας και το ίδιο θα κάνουμε για την περίοδο 2024-2026”. Και υπογράμμισε: «Το business plan είναι σχεδιασμένο για να διατηρήσουμε το επίπεδο κερδοφορίας μας τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα προβλέπει καθαρά κέρδη 900 εκατ. ευρώ για φέτος και άνω του 1 δισ ευρώ το 2025 και 2026.
Σε ότι αφορά τη μερισματική πολιτική ο κ. Μεγάλου ανέφερε, πως η Πειραιώς έχει στόχο να διανείμει το 25% των κερδών της για τη χρήση του 2024 και το 50% για τα έτη 2025 και 2026. Για τη χρήση 2023 η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να λάβει την έγκριση του επόπτη για να διανείμει το 10% των κερδών της.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μεγάλου: Οι στόχοι μας για την περίοδο 2024-2026 περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου €1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.
Και υπογράμμισε : Στόχος μας είναι να διανέμουμε το 50% των κερδών μας από το 2025 και μετά.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε το πρωί με καθαρά κέρδη 800 εκατ. ευρώ, περιόρισε τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5%, πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ και έχει δείκτη CET1 στο 13,3%.
Κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε επίσης η προσπάθεια για τη περαιτέρω μείωση του προσωπικού στα 7.000 άτομα το 2024, μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο προβλέπεται να είναι και το τελευταίο.
Η δαπάνη για το πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει βελτίωση των εσόδων από οργανική δραστηριότητα και ιδιαίτερα από τόκους, παρά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων και συρρίκνωσης των spreads. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των χορηγήσεων νέων δανείων, τόσο το 2024 όσο και τα δύο επόμενα χρόνια. Το 2023 παρά την αύξηση των επιτοκίων, τα έσοδα δεν έκαναν το “γκελ” που πολλοί ανέμεναν κυρίως λόγω της αποπληρωμής δανείων και της αναδιάρθρωσης από μεγάλους παίχτες, καθώς και εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησαν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού οι φυσικές καταστροφές, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.
Παράλληλα, η μείωση των NPE’s σε επίπεδα κάτω του 5%, που αποδίδεται ταυτόχρονα στις τιτλοποιήσεις και στην αύξηση του ενεργητικού με νέα δάνεια, περιορίζει το κόστος ρίσκου στις 60 μονάδες βάσης, που με τη σειρά του οδηγεί στη σταδιακή αποκλιμάκωση των προβλέψεων που λαμβάνει η τράπεζα. Αυτό θα αποτυπωθεί καλύτερα το 2024 και εφόσον η τάση αυτή εμπεδωθεί το 2025 το κόστος κινδύνου θα είναι σαφώς χαμηλότερο. Ο συνδυασμός αυτός απελευθερώνει κεφάλαια και ρευστότητα, επιτρέποντας στο management την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους τόσο στο πλαίσιο ενίσχυσης του core business όσο και στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χρήστος Μεγάλου, στο conference call, επέμεινε στην διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και την ανέδειξε ως συγκριτικό πλεονέκτημα και έναντι του ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Η εστίαση αυτή δείχνει ότι πρόκειται για ποιοτικό στοιχείο στο οποίο η διοίκηση στέκεται όχι μόνο για την προσέλκυση επενδυτών, αλλά για την επίτευξη αποδόσεων.
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς έκανε περιορισμένη αλλά με νόημα αναφορά στην διεύρυνση του αποτυπώματος της τεχνολογίας στον μετασχηματισμό της τράπεζας. Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε υποεπενδύσει στον τομέα τα τελευταία χρόνια, τώρα η διοίκηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καλύψει το gap, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για βαθύτερο μετασχηματισμό. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μείωση κόστους λειτουργίας, ενίσχυση της παραγωγικότητας, αποτελεσματικότητας και περιορισμό του ρίσκου, καθώς και στην υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών για τη διαχείρισή του.
Εκτός ατζέντας
Αν και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε χώρο στους αναλυτές για αρκετές ερωτήσεις, ουδείς έθιξε δύο ζητήματα μείζονος σημασίας για την προοπτική: Τον αναβαλλόμενο φόρο, που το διατηρεί ψηλά στην ατζέντα η Τράπεζα της Ελλάδος και την προσαρμογή στα ESG κριτήρια και τις ασκήσεις για το ρίσκο από τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ.