Επιβεβαιώνοντας κάποιους αναλυτές όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, που έχει επισημάνει την κρισιμότητα της υπέρβασης των 1.410 μονάδων, ώστε να απελευθερωθεί περαιτέρω τεχνικά η αγορά, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπόρεσε τις προηγούμενες ημέρες να υπερκεράσει αυτή την περιοχή, οπότε κρέμασε χαμηλότερα.
- Στις 1.385 μονάδες κατηφόρισε ο Γενικός Δείκτης
- Έγινε rebalancing στο φινάλε σε Αεροδρόμιο, Intrakat και Intralot
- Περίπου 30 εκατ. ευρώ έγιναν στο φινάλε και τις δημοπρασίες
Η σημερινή ήταν η τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση κάτι που έγινε για πρώτη φορά εντός του 2024 (ενδεικτικό του κλίματος ευδαιμονίας και ισχυρού momentum που επικρατεί), με το Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 1.385,47 μονάδες καταγράφοντα απώλειες 0,62%. Γενικότερα, η πτώση το τριήμερο είναι αμυδρή, συγκριτικά με το πρότερο ράλι της αγοράς, ενώ είναι σαφές ότι διάθεση για ισχυρές πωλήσεις δεν υπάρχει.
Μένει να δούμε αν στο σημείο αυτό κριθεί από την αγορά ότι έχει ολοκληρωθεί μια (κυρίως τεχνικής φύσης) αποφόρτιση, ή αν θα χρειαστεί μεγαλύτερο πτωτικό ρήγμα, ώστε να υπάρξει ανατροφοδότηση της δυναμικής και να μπουν και άλλοι κωδικοί στην αγορά. Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. στην ουσία είναι χωρίς διόρθωση, καθώς μετά το +39% του 2023, στις πρώτες σαράντα ημέρες του 2024, έφτασε να κερδίζει 8,34% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και κοντά στο +17% σε επίπεδο τραπεζών, οπότε τα κέρδη είναι πάρα πολλά.
Μάλιστα, σήμερα το Χ.Α. είχε καλύτερη εικόνα έναντι των διεθνών αγορών, καθώς οι ευρωπαϊκοί δείκτες έως ότου ήταν ανοικτή η ελληνική αγορά υποχωρούσαν άνω του 1%, ενώ παρόμοιες είναι οι πιέσεις και στη Wall Street. Μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, σήμερα και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς υποχωρούν άνω του 1%, με φόντο τις απογοητευτικές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.
Κατά τα λοιπά, σήμερα έλαβε χώρα η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI που έφερε διαρθρωτικές κινήσεις και rebalancing σε όλες τις διεθνείς αγορές. Στο Χ.Α. είχαμε μίνι rebalancing, ενώ τη μεγαλύτερη κινητικότητα έδειξαν οι μετοχές των Intrakat και Intralot, που εισάγονται στον Small Cap Index του MSCI, καθώς και του Αεροδρομίου Αθηνών, που μπαίνει στους δείκτες FTSE Roussell και στον FTSE 25 του Χ.Α.
Στη μετοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών έγιναν σημαντικές κινήσεις καθώς έως τις 17:00 μ.μ. είχε κάνει τζίρο λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ στις δημοπρασίες οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 26,94 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έγιναν κινήσεις rebalancing.
Παράλληλα, στην Intrakat έγιναν επίσης πολλές κινήσεις κυρίως μέσω πακέτων προς το τέλος της συνεδρίασης, με τη μετοχή να διακινεί 21,26 εκατ. ευρώ, που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος τζίρος στην αγορά. Παράλληλα, στην Intralot έως τις 17:00 μ.μ. είχε γίνει τζίρος 2 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος και μετά τις δημοπρασίες, οι συναλλαγές της έφτασαν στα 4,67 εκατ. ευρώ, καθώς καταγράφηκαν εισροές.
O συνολικός τζίρος της αγοράς έως τις 17:00 μ.μ. ήταν στα 107 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το πέρας των δημοπρασιών ανήλθε στα 135 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έγιναν κινήσεις περίπου 30 εκατ. ευρώ. Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ και ElvalHalcor που έκλεισαν με άνοδο 3,91% και 2,53% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Cenergy Holdings, Τιτάν, Jumbo, Lamda Development, ΟΤΕ, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ κ.α.
Στον Mid Cap κέρδη 2,42% και 1,11% είχαν οι ΕΥΑΘ και Αλουμύλ αντίστοιχα, ενώ απώλειες κατέγραψαν τίτλοι όπως ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, ΑΔΜΗΕ, Ideal Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 86 μετοχές έκλεισαν με πτώση, ενώ 52 είχαν άνοδο.