Πολλά είναι τα σενάρια που αναδύονται για τα κίνητρα της τριπλής δολοφονίας στη ναυτιλιακή εταιρία European Navigation των αδελφών Καρνέση, ενώ όπως αναφέρουν άνθρωποι κοντά στην οικογένεια και τον δράστη, το ζήτημα μοιάζει… βαθύτερο και για την ώρα ανεξήγητο.
Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες για τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του 76χρονου Αιγύπτιου, που τον αποκαλούσαν Άρη και ήταν για χρόνια υπάλληλος της εταιρίας European Navigation και μέλος στα διοικητικά συμβούλια άλλων εταιριών της οικογένειας Καρνέση. Οι πιθανές ερμηνείες περισσεύουν, οι παρεμπίπτουσες υποθέσεις επίσης, ενώ προβληματισμό προκαλεί η επιστολή του Σπύρου Καρνένη ο οποίος ζητά να μην εμπλέκεται το φονικό με άλλες υποθέσεις της οικογένειας.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα στον τόπο του εγκλήματος, στόχος του δολοφόνου ήταν η Μαρία Καρνέση και ο γαμπρός της και CEO Αντώνης Βλασάκης, ενώ παράπλευρη απώλεια φαίνεται να ήταν ο cpt Κουκουλάρης ο οποίος προσπάθησε να του αφαιρέσει το όπλο. Ο Άρης μάλιστα, αναφέρεται ότι ζήτησε από το προσωπικό να απομακρυνθεί και εγκαταλείψει το κτίριο, ενώ ήταν σαφής κατά την είσοδό του, όταν είπε “πάω να σκοτώσω το αφεντικό”.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα κίνητρα βρίσκονται σε ζήτημα που είχε να κάνει με τη μεταξύ τους σχέση. Δεν είναι όμως σαφές ποιούς αφορά η διένεξη και τί προηγήθηκε της εισβολής στην εταιρία. Οι αρχές θα ερευνήσουν τώρα το χρονολόγιο των κινήσεων του Άρη, τις κλήσεις από το τηλέφωνο, το ταξίδι από τους Πεταλιούς στην Αθήνα και μετά τη μετάβαση στη Γλυφάδα.
Το timeline πριν το τριπλό φονικό
Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι της εισβολής και του φονικού προηγήθηκε έντονος διαπληκτισμός του 76χρονου Άρη, ο οποίος ζητούσε πίσω τη δουλειά του, με τη Μαρία Καρνέση. Πιο συγκεκριμένα, ο 76χρονος «Αρης» πήγε νωρίς το πρωί στα γραφεία αποφασισμένος να ζητήσει δεύτερη ευκαιρία για να πάρει πίσω τη δουλειά του, έχοντας όμως, την καραμπίνα και το περίστροφο στο αυτοκίνητό του.
Κατάφερε να φτάσει πρόσωπο με πρόσωπο με την Μαρία Καρνέση και ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός. Τότε, ο Αιγύπτιος, που εργαζόταν για περίπου 40 χρόνια στην οικογένεια Καρνέση, κατέβηκε στο αυτοκίνητό του, πήρε την καραμπίνα και επέστρεψε αποφασισμένος να σκορπίσει τον θάνατο.
Ποιος ήταν ο 76χρονος
Ο δράστης ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή, 76 ετών και όλοι στην εταιρεία τον φώναζαν Άρη. Εργαζόταν για 30 χρόνια ως επιστάτης τόσο στην επιχείρηση όσο και στην παραθεριστική κατοικία της οικογένειας στο Τραγονήσι.
Ο Άρης, όπως τον φώναζαν, ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλιο των εταιριών της οικογένειας, θεωρούνταν το πλέον έμπιστο άτομο και είχε εν λευκώ τη διαχείριση των σπιτιών και περιουσιακών στοιχείων στους Πεταλιούς.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο Άρης να αποτέλεσε ο ίδιος παράπλευση απώλεια της σύγκρουσης της Μαρίας με τον αδερφό της τον Σπύρο, καθώς οι δυό τους βρίσκονταν στα δικαστήρια με την πρώτη να κατηγορεί τον καπετάνιο για υπεξαίρεση ποσού πάνω από 300 εκατ. δολάρια. Αυτό όμως δεν μπορεί να διασταυρωθεί, τουλάχιστον για την ώρα. Επί τάπητος παραμένει και το σενάριο της μη-πληρωμής ενσήμων, καθώς και της απόλυσης και εκδίωξης από το σπίτι που διέμενε.
Τα σενάρια όμως περισσεύουν και τα γεγονότα είναι ακόμη περιορισμένα.
Η εικόνα της κοινωνίας για τον Άρη
Ο Νικόλαος Τσαλιαγκός, πρόεδρος της κοινότητας Μαρμαρίου δήλωσε: «Πάνω από 30 χρόνια, 35, 40. Ήταν στο νησί του Καρνέση επιστάτης. Κοίταγε το νησί, έκανε τον καπετάνιο, το πλήρωμα πρόσεχε που κάνουν δουλειά στο νησί, φρόντιζε τα σπίτια. Πάντα έμενε εδώ στην περιοχή μονίμως ήταν εδώ».
Ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης για την εφοπλιστική οικογένεια για την οποία δούλευε πάνω από 30 χρόνια. Ήταν ο άνθρωπος που έμενε πίσω και στο Τραγονήσι και είχε τον έλεγχο των πάντων στο νησί.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρμαρίου συμπλήρωσε: «Έμενε μέσα στους Πεταλιούς και απορώ γι’ αυτό γιατί αυτός ήταν, δηλαδή με τα αφεντικά ήταν μονίμως έτσι πολύ καλός μεταξύ τους, τους αγάπαγε, τους έκανε. Πώς έγινε αυτό δεν καταλαβαίνω. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος σκότωσε αυτούς τους ανθρώπους. Τα πάντα, έβγαινε, έμπαινε, πλήρωνε, τα πάντα, ανεξέλεγκτος, δεν του κάνανε έλεγχο. Αυτός τους πήγαινε. Ερχόντουσαν στο Μαρμάρι με το καράβι και τους έπαιρνε με το γρήγορο, με το σκάφος και τους πήγαινε στους Πεταλιούς. Τους πρόσεχε πάρα πολύ, ήταν άνθρωπος, άνθρωπος τους».
Κάτοικος Μαρμαρίου: «Κάτι έχει γίνει που κάνεις δεν το ξέρει»
Την ίδια ώρα, κάτοικος της περιοχής Μαρμαρίου, ο οποίος φιλοξενούσε στο παρελθόν τον 76χρονο Αιγύπτιο, έκανε δηλώσεις στην εκπομπή Live News, δίνοντας μια διαφορετική οπτική για τα γεγονότα.
«Έχουμε μείνει εδώ πέρα, ‘’παγωτό’’ όλοι. Βοηθούσε όλο τον κόσμο, φτωχούς, οι ομάδες, το ένα το άλλο. Έβλεπε στην τηλεόραση τα περιστατικά που γίνονται κάτω εκεί στην Ράφα και από εδώ και από εκεί και έκλαιγε: ‘’κλείσε την τηλεόραση’’, έλεγε. Εμάς ο άνθρωπος αυτός ήταν αδελφός μας. Ήταν της οικογένειας μας, τον ξέρω από το 1987 που πρωτοήρθαν εδώ, να αγοράσουν τα νησιά αυτή η εταιρεία. Απολύθηκε, πήρε την αποζημίωση του και την άλλη μέρα, τον προσέλαβε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, τον ξαναπήρε στην εταιρεία. Επειδή απολύθηκε πήγε να τους εκδικηθεί; Δεν υπάρχει αυτό, ξέχασε το. Κάτι άλλο του έχουν κάνει, κάτι άλλο», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Ήταν εδώ στα νησιά και δίπλα στο μεγάλο αφεντικό πολύ. Είναι τόσο καιρό αυτή η απόλυση. Είναι εδώ και κανένα χρόνο αυτή η απόλυση που έχει γίνει. Απολύθηκε από την εταιρεία που ελέγχουν αυτοί οι δύο που σκότωσε πήρε αποζημίωση και μετά τον προσλάβαν στην άλλη εταιρεία κανονικά ο καπετάν Σπύρος ο Καρνέσης πάλι, δεν είναι θέμα, το θέμα αυτό. Κάτι έχει γίνει που κάνεις δεν το ξέρει».