Συνεδρίαση διόρθωσης, ελεγχόμενης κατοχύρωσης κερδών και πτώσης κάτω από το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων ήταν αυτή της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης και κορεσμού, ύστερα από τη διαρκή άνοδο όλου του προηγούμενου διαστήματος.
- Επικράτηση πωλητών μετά από αρκετές ημέρες στο χρηματιστήριο
- Η δυσκολία υπέρβασης των 1.410 μονάδων έφερε αναδίπλωση
- Πιέσεις για Aegean, Quest, ElvalHalcor, ΤΕΝΕΡΓ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy, Ελλάκτωρ
Η αγορά μετά το +39% του 2023, είχε καταγράψει άνοδο 8,34% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 2024 και 15,40% σε επίπεδο τραπεζών φτάνοντας ταχύτατα σε υψηλά 13 ετών και πάνω από τις 1.400 μονάδες. Μετά την άνοδο και της περασμένης εβδομάδας, το Χ.Α. συμπλήρωσε 15 ανοδικές εβδομάδες στις 18 τελευταίες.
Η αγορά είναι γεμάτη με κέρδη και αποδόσεις όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ ουσιαστική διόρθωση δεν έχει γίνει, καθώς πτώση μεγαλύτερη του 1% το Χ.Α. έχει να κάνει από τις 16 Ιανουαρίου όταν έχασε 1,55%, που έως τώρα είναι και η μεγαλύτερη πτώση του 2024.
Μέχρι σήμερα το νέο έτος έχουν γίνει 30 συνεδριάσεις, με μόλις τις εννέα (με τη σημερινή) εξ αυτών πτωτικές και με ελάχιστες στην ουσία διορθώσεις, που κυρίως γίνονται ενδοσυνεδριακά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές σημειώνουν πως η αγορά βρίσκεται μόνιμα σε υπεραγορασμένα επίπεδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει μεγαλύτερης μορφής διόρθωση, αν δοθεί μια καλή αφορμή, ίσως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις του εξωτερικού.
Παράλληλα, επιβεβαιώνεται πως η υπέρβαση της περιοχής των 1.410 μονάδων αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις έγινε προσπάθεια κίνησης προς τα εκεί, χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα, ενώ πάντα το κλείσιμο ήταν χαμηλότερα. Το ίδιο έγινε και σήμερα, που ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το υψηλό των 1.407,25 μονάδων (+0,45%), όμως κατόπιν γύρισε αρνητικά, χάνοντας και το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων.
Τελικώς, το κλείσιμο έγινε στις 1.394,08 μονάδες με απώλειες 0,49%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες. Ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 0,38% στις 3.395,27 μονάδες, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,13% στις 2.394,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.217,91 μονάδες με πτώση 0,58%.
Πάντως, φάνηκε ξεκάθαρα πως διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχει, καθώς σε ακόμη μια πτωτική – διορθωτική συνεδρίαση οι συναλλαγές περιορίστηκαν σημαντικά, πέφτοντας μάλιστα στο μισό από τα στάνταρ της περασμένης εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,8 εκατ. ευρώ, μακράν ο μικρότερος τζίρος του τρέχοντος μήνα και ο μικρότερος των τελευταίων έντεκα συνεδριάσεων. Οι μέσες συναλλαγές του Φεβρουαρίου κινούνταν, έως σήμερα, πάνω από τα 160 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον, ως τον καλύτερο μήνα των τελευταίων πολλών ετών, τουλάχιστον έως τώρα.
Στο χώρο του FTSE 25 πτώση πλέον του 2% είχαν μετοχές όπως Aegean Airlines, Quest Συμμετοχών και ElvalHalcor ενώ άνω του 1% έχασαν οι Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Alpha Bank.
Ο τίτλος του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών που εισήλθε στην αγορά την περασμένη Τετάρτη στα 8,20 ευρώ και στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις διακίνησε τζίρο πάνω από τα 127 εκατ. ευρώ, σήμερα διόρθωσε σε ποσοστό 3,38, πέφτοντας στα 8,86 ευρώ. Παράλληλα, έκανε ξανά τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά με 16,94 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν οι Fourlis, ΕΥΑΘ και Ideal Holdings, ενώ πτώση άνω του 3% είχε η Αλουμύλ, άνω του 2% έχασε η AVAX και άνω του 1% οι ΑΔΜΗΕ και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 79 με απώλειες.