Στην ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς στη Γάζα απέδωσε τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ ο Μενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Αν και σπανίως έχει αναφερθεί στην απελευθέρωση των ομήρων ως κεντρικό στόχο της εκστρατείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια προσπάθεια αλλαγής του εις βάρος του αρνητικού κλίματος δήλωσε ότι η συνέχιση του πολέμου δικαιολογείται από τους ομήρους που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Ο Νετανιάχου βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής εντός της χώρας του, τόσο για την αδυναμία απελευθέρωσης των ομήρων, όσο και για τους βομβαρδισμούς που οδήγησαν στον θάνατο άλλων, καθώς και για την προσπάθεια αποσάθρωσης του κράτους Δικαίου. Εσχάτως, ο Νετανιάχου δέχεται διεθνείς πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα ώστε να δεχθεί εκεχειρία.
Η συνέντευξη
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα ότι «αρκετοί» από τους 132 εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή.
Ερωτηθείς πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί, ο Νετανιάχου είπε: «αρκετοί για να δικαιολογήσουν το είδος των προσπαθειών που καταβάλλουμε».
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι ζωντανοί και, ειλικρινά, οι σοροί, επίσης, όσων έχουν πεθάνει», ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “This Week” του ABC, υπό την απειλή επίθεσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Ράφα.
Ο Νετανιάχου είπε επιπλέον πως ένας Παλαιστίνιος άμαχος έχει σκοτωθεί για κάθε μαχητή της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα.
Οι νεκροί
Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υπολογίζουν πως πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο.
Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε πως περίπου το 70% όσων έχουν σκοτωθεί είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 18 ετών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιγράψει το σύστημα του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας για την καταγραφή των θυμάτων ως «πολύ καλό» και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ συχνά επικαλούνται τους απολογισμούς του για τους νεκρούς.