Συνεδρίαση ήπιας αποφόρτισης σε ό,τι αφορά τους κύριους δείκτες, αλλά με μοιρασμένο το ταμπλό από πλευράς ανοδικών και πτωτικών μετοχών ήταν αυτή της Παρασκευής στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κράτησε το όριο των 1.400 μονάδων και τα υψηλά 13 ετών, κλείνοντας για ακόμη μια εβδομάδα ανοδικά.
- Εβδομάδα υπέρβασης και μεγάλων τζίρων
- Πάνω από τα 170 εκατ. ευρώ οι μέσες εβδομαδιαίες συναλλαγές
- Ξεχώρισε ο Mid Cap με άνοδο 2,57% το πενθήμερο
Μολονότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τους δικούς του, εγχώριους λόγους για να κινείται σε υψηλά πολλών ετών, κλείνοντας την «ψαλίδα» των αποδόσεων συγκριτικά με τις ξένες αγορές που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε ακάθεκτο bull market, η αλήθεια είναι πως το διεθνές κλίμα παραμένει εξόχως αβανταδόρικο.
Οι αγορές συνεχίζουν να μην εστιάζουν καθόλου στα όποια γεωπολιτικά ρίσκα έχουν προκύψει από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, στις δυσχέρειες στο παγκόσμιο εμπόριο και στην αύξηση των ναύλων στις μετακινήσεις αγαθών, το 90% των οποίων παγκόσμια γίνεται δια θαλάσσης.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ξεπέρασε το επίπεδο των 37.000 μονάδων για πρώτη φορά εδώ και τρεισήμισι δεκαετίες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ενώ τελικώς έκλεισε ελάχιστα πιο κάτω, στις 36.897,42 μονάδες (+0,09%), που όμως είναι νέο ρεκόρ 34 ετών.
Στην Ευρώπη, οι αγορές κινήθηκαν ήπια διορθωτικά σήμερα χωρίς όμως σοβαρές απώλειες, ενώ μέσα στην εβδομάδα, ο δείκτης του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ηπείρου, ο DAX της Φρανκφούρτης, έκλεισε πάνω από τις 17.000 μονάδες και σε νέα ιστορικά υψηλά. Και όλα αυτά, την ώρα που η γερμανική οικονομία μαστίζεται από τα σημαντικότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών!
Τα… παράδοξα των αγορών
Όμως, οι αγορές, ως γνωστόν, έχουν τους δικούς τους… νόμους και κανόνες και όπως έχουμε πολλάκις σημειώσει, πλέον έχουν ξεφύγει αρκετά από την… κλασική αντανάκλαση της πορείας μιας οικονομίας. Η επενδυτική βιομηχανία – ως οντότητα από πλευράς κεφαλαίων, ειδικού βάρους, αλλά και αριθμού απασχολούμενων σε αυτήν – έχει υπερδιογκωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια.
Κατά ένα ποσοστό, έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία, αποκτώντας μια ξεχωριστή «αξιακή» υπόσταση, μέσω ενός ανατροφοδοτούμενου σκηνικού «παραγωγής» κερδισμένης ρευστότητας. Έτσι, οι αγορές ανακυκλώνουν αξιακά τον… εαυτό τους, μέσω και της υπερμόχλευσης κεφαλαίων, δείχνοντας πρωτοφανείς αντοχές πλησίον των υψηλών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές ξεπέρασαν παγκόσμια πανδημία, υπερκέρασαν τον οικονομικό «πόλεμο» ΗΠΑ – Κίνας, ξεπέρασαν την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ δεν κατάλαβαν τίποτα από τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, μολονότι ο βιομηχανικός Dow Jones διορθώνει σε ποσοστό 0,38% σήμερα, ο ισχυρός S&P 500, ο αποκαλούμενος και ως δείκτης των δεικτών λόγω της καταλυτικής επιρροής του στο παγκόσμιο momentum των αγορών, κινείται σήμερα πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Συνάμα, ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,89% στις 15.934 μονάδες.
Άνω του +8% τα κέρδη του Χ.Α. φέτος
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε μια ακόμη ανοδική εβδομάδα, κάνοντας μάλιστα την υπέρβαση, καταφέρνοντας να υποσκελίσει τα υψηλά του 2014, ξεπερνώντας τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από το μακρινό 2011. Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε το πενθήμερο με άνοδο 1,16%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,90%, ο Mid Cap κέρδισε +2,57% ξεχωρίζοντας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,19%.
Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 8,34%, ο Large Cap κερδίζει 9,14%, ο Mid Cap είναι στο +6,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 15,40%.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.401,01 μονάδες με διόρθωση 0,28%, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.408,07 μονάδες με διόρθωση 0,26%. Ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,13% στις 2.397,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,51% στις 1.225,06 μονάδες.
Παρά την πτώση του Γ.Δ. και των υπολοίπων δεικτών, το ευρύτερο κλίμα ήταν μοιρασμένο τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς, όπου 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 57 που υποχώρησαν. Οι συναλλαγές ήταν μερικώς μειωμένες σήμερα έναντι του προηγούμενου 10ημέρου, καθώς διαμορφώθηκαν στα 112,1 εκατ. ευρώ.
Αυτή την εβδομάδα ξεχώρισε η εντυπωσιακή είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α. όπου μετά την υπερκάλυψη κατά σχεδόν 12 φορές, εισήχθη την Τετάρτη στην αγορά κλείνοντας με άνοδο 11,71% με εξωπραγματικό τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας την καλύτερη πρεμιέρα στην ιστορία του Χ.Α.
Και τις επόμενες δύο ημέρες το ΔΑΑ έκανε τις περισσότερες συναλλαγές στο Χ.Α. ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 9,17 ευρώ με μικρή διόρθωση 0,33%, κρατώντας όμως περίπου ένα ευρώ από την τιμή εισαγωγής που ήταν στα 8,20 ευρώ.