Το δυναμικό ντεμπούτο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δεν ήταν αρκετό για να συντηρήσει ανοδική δυναμική στην αγορά, καθώς η μετοχή ακόμα δεν συμμετέχει στους δείκτες και έτσι μπορούσε να επηρεάσει μόνο το κλίμα. Από την άλλη πλευρά, η “βαριά” ΔΕΗ δέχθηκε πιέσεις, όπως και το σύνολο των τραπεζών.
Η διορθωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο δεν ήταν απρόσμενη, παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα της συνεδρίασης, λόγω της εισαγωγής του ΔΑΑ, το IPO του οποίου υπερκαλύφθηκε 12 φορές. Τα στοιχεία ανοδικών και πτωτικών στο ταμπλό λένε την αλήθεια -αυτή τη φορά- καθώς οι παίχτες πήραν κέρδη και κάνουν πλέον προσεκτική διαχείριση κεκτημένων, ενώ περιορίζουν ταχύτερα τη μόχλευση, η οποία πλέον κοστίζει.
Η πιο σημαντική είσοδος Εταιρείας στο Χ.Α. από το 2007, ξεκίνησε σήμερα τη διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι “η πορεία της μετοχής, μεσοπρόθεσμα και αφού αποβιβαστούν οι ‘γρήγοροι’ θα εξαρτηθεί και από τη σχέση της αποτίμησης που έχουν αντίστοιχες Υποδομές Αεροδρομίων, Εισηγμένες σε Ξένα Χρηματιστήρια”.
Η γενική τάση παραμένει ανοδική, το κλίμα θετικό και οι προσδοκίες εν γένει θετικές. Υπάρχουν όμως και προβληματισμοί, δεύτερες σκέψεις και σίγουρα ανησυχία, καθώς το διεθνές περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ρευστό και ευμετάβλητο. Έτσι, η αγορά κινείται με βραχυχρόνιο ορίζοντα, οι παίχτες κάνουν λελογισμένα ανοίγματα και παίρνουν κέρδη και πριν την ολοκλήρωση των κινήσεων. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μοτίβο αυξημένης μεταβλητότητας, η οποία όμως τεχνικά, εντάσσεται στο ευρύτερο μοτίβο πλαγιοανοδικής συσσώρευσης.
Σε ειδησεογραφικό επίπεδο, οι αναφορές για την δημοσίευση της “αιτιολογημένης γνώμης” της Κομισιόν για μια παλιά, αλλά χρονίζουσα- υπόθεση της ΔΕΗ, προκάλεσε έντονες πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, το ράλι της μετοχής του ΔΑΑ δεν θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τον Γενικό Δείκτη καθώς δεν συμμετέχει σε αυτόν.
Οι προσδοκίες για το placement της Πειραιώς προκαλούν επίσης αναταράξεις, όπως αυτές για το ενδεχόμενο επαναγοράς του 8% της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει το ΤΧΣ από την ίδια την τράπεζα στο πλαίσιο προγράμματος επαναγοράς μετοχών, αντιστοίχου με αυτό που εφάρμοσε η Eurobank. Συνολικά, πάντως ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε στο κόκκινο, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στο ταμπλό και απουσία καταλυτικών ειδήσεων.
Το πολιτικό ρίσκο κλιμακώνεται, αλλά παραμένει ελεγχόμενο με την κυβέρνηση να ελέγχει τη ροή της πληροφορίας και να διαμορφώνει την ατζέντα και την αντιπολίτευση να παραμένει κατακερματισμένη και σε σύγχυση.
Το διεθνές γεωπολιτικό ρίσκο είναι σταθερό, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν παρουσιάζει ενδείξεις διάχυσης της κρίσης, ενώ οι κινήσεις για προσέγγιση και εκεχειρία φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Αυτό δείχνει η πορεία των τιμών στα εμπορεύματα και η παραμονή των αγορών σε πολυετή υψηλά, με τις διορθώσεις να αποδεικνύονται πρόσκαιρες και υγιείς.
Η εικόνα της αγοράς
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1397,14 μονάδες με υποχώρηση (-0,47%). Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 231,6 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 76 πτωτικά.
Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 231,45 εκατ. ευρώ, με τα 90,12 εκατ. ευρώ να διακινούνται από τη μετοχή του ΔΑΑ, ενώ 40,46 εκατ. ευρώ έγιναν στη ΔΕΗ, κάτι που δείχνει τους τεράστιους κλυδωνισμούς που δέχτηκε ο τίτλος και την ανησυχία της αγοράς.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,77%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,39%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-ποτών (1,84%), Οικιακά-Προσωπικά προιόντα (0,5%), οι τηλεπικοινωνίες (0,23%).
Πτωτικά κινήθηκαν οι κάδοι των Πρώτων Υλών (-2,11%), Τράπεζες (-1,61%), Πετρελαικές (-0,71%) και Βιομηχανικές (-1,61%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών , πέρα από το Δ.Α.Α. που είχε περίπου 81 εκατ. ευρώ συναλλαγές, ξεχώρισε η ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΕΤΕ και η Jumbo.
Στο ταμπλό
Εκτός από την μετοχή του ΔΑΑ, η συνεδρίαση επηρεάστηκε από τις διορθωτικές τάσεις στις τραπεζικές μετοχές που πίεσαν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη αλλά και τις μεγάλες πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για την προκαταρκτική της άποψη ότι πιθανόν να παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ την περίοδο 2013-2019.
Σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. οι 300 εκατ. μετοχές της “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών”, με κωδικό ΟΑΣΗΣ “ΔΑΑ” και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €8,20. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.
Στη μεγάλη αποτίμηση ράλι 5,57% είχε η Σαράντης, στο +3,45% έκλεισε η Motor Oil, στο +2,45% η Τέρνα Ενεργειακή, +1,66% η Jumbo και +1,65% η Autohellas, ενώ πλην της ΔΕΗ, πτώση 3,45% είχε η ElvalHalcor, με τις Alpha Bank, Viohalco, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos, Cenergy Holdings και Eurobank έχασαν άνω του 1%.
Στο μεσαίο χώρο, κέρδη είχαν οι Intracom Holdings, Dimand, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ κ.α., ενώ πτώση άνω του 1% είχε μόνο η Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 78 με απώλειες.