Το αγροτικό κίνημα και η έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης οδήγησαν στην πρώτη ήττα της Πράσινης Συμφωνίας στην ΕΕ, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τρίτη την απόσυρση ενός επίμαχου νόμου που αποσκοπούσε στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια σημαντική πρώτη ήττα καταγράφει το Green Deal στην Ευρώπη, καθώς η Κομισιόν -μεταξύ άλλων- ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον λεγόμενο κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση (SUR).
Ο συγκεκριμένος κανονισμός, που αποσκοπεί την οριζόντια μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 με τον φιλόδοξο στόχο για μείωση 50% έως το 2030. Οραματιζόταν επίσης την πλήρη απαγόρευση των προϊόντων αυτών σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι αστικοί χώροι πρασίνου και οι περιοχές Natura 2000, και προωθούσε την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου.
Το SUR αποδείχθηκε διχαστικό από την αρχή του και έγινε αντικείμενο σφοδρών πιέσεων από τον γεωργικό τομέα. Πέρυσι, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 299 ψήφους υπέρ, 207 κατά και 121 αποχές, και επί του παρόντος έχει κολλήσει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών, γεγονός που σηματοδοτεί πολύ χαμηλή διάθεση να το περάσει τη γραμμή του τερματισμού.
“Η Επιτροπή πρότεινε το SUR, με τον αξιόλογο στόχο να μειωθούν οι κίνδυνοι από τα χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
“Αλλά η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης. Έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ούτε στο Συμβούλιο υπάρχει πλέον πρόοδος. Γι’ αυτό θα προτείνω στο Σώμα να αποσύρει την πρόταση αυτή”.
Η απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης δεξιάς αντίδρασης κατά της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και εκτεταμένων διαμαρτυριών εξαγριωμένων αγροτών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων παραπόνων, διαμαρτύρονται για την επιβάρυνση που δημιουργούν οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
Κίνημα κατά του Green Deal
Το κίνημα αμφισβήτησης έφθασε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ με υψηλά διακυβεύματα, δημιουργώντας σκηνές χάους και καταστροφής. Η φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και της Ολλανδίας, συμμετείχε σε μια αυτοσχέδια συνάντηση με εκπροσώπους του γεωργικού τομέα αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της το πρωί της Τρίτης, η επικεφαλής της Επιτροπής μίλησε εκτενώς για τους αγρότες, λέγοντας ότι “αξίζουν να τους ακούσουμε”, καθώς αντιμετωπίζουν τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κρίση του κόστους ζωής.
Ωστόσο, επέμεινε ότι ο τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του μπλοκ και επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, πρέπει να μεταβεί προς ένα “πιο βιώσιμο μοντέλο παραγωγής”.
“Μόνο αν οι αγρότες μας μπορούν να ζήσουν από τη γη θα επενδύσουν στο μέλλον. Και μόνο αν επιτύχουμε από κοινού τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους, οι αγρότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν”, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
“Οι αγρότες μας το γνωρίζουν καλά αυτό. Θα πρέπει να τους εμπιστευτούμε περισσότερο”, πρόσθεσε.
Επόμενα βήματα
Η απόσυρση του προτεινόμενου νόμου δεν είναι άμεση και πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Σώμα των Επιτρόπων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Παρά την είδηση, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το θέμα της ρύθμισης των φυτοφαρμάκων θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας “νέας πρότασης πολύ πιο ώριμης”. Ωστόσο, λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος που επιβάλλουν οι επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το νέο σχέδιο θα είναι έργο της επόμενης Επιτροπής.
“Φυσικά, το θέμα παραμένει και για να προχωρήσουμε, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και μια διαφορετική προσέγγιση”, δήλωσε η von der Leyen στους ευρωβουλευτές.
Νίκησαν οι λομπίστες και η έλλειψη ολιστικής πολιτικής
Ο νομοθετικός θάνατος του κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση κλείνει το βιβλίο του Farm 2 Fork, μιας πολυμερούς στρατηγικής που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2020 και έθεσε ως στόχο να γίνουν τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων πιο υγιεινά και πιο βιώσιμα.
Υπό την πίεση των συντηρητικών και των λόμπι, η στρατηγική σταδιακά αποδυναμώθηκε και απογυμνώθηκε στο ελάχιστο. Πέρυσι, η Επιτροπή αποφάσισε να παραιτηθεί από τον νόμο για το βιώσιμο σύστημα τροφίμων, ο οποίος υποτίθεται ότι θα αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της εμβληματικής πολιτικής τροφίμων του μπλοκ. Αντ’ αυτού, η εκτελεστική εξουσία επέλεξε να ξεκινήσει έναν στρατηγικό διάλογο για τη γεωργία, σε μια προσπάθεια να μειώσει την αυξανόμενη πόλωση στον τομέα.
Άλλα νομοθετήματα σχετικά με τη γεωργία που ήταν στα σκαριά δεν παρουσιάστηκαν τελικά ποτέ από την ομάδα της φον ντερ Λάιεν, όπως οι νέοι κανόνες για την ευημερία των εκτρεφόμενων ζώων και η πανευρωπαϊκή διατροφική επισήμανση των τροφίμων, τα οποία θεωρήθηκαν άκρως διχαστικά.