Διττή στρατηγική για την αντιμετώπιση των αιτημάτων από τους αγρότες ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς θέλει μεν να κατευνάσει και να αποτρέψει μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να στείλει μήνυμα δημοσιονομικής χαλάρωσης ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις προοπτικές της οικονομίας και θα έθετε τους επενδυτές σε… επιφυλακή.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητά πόρους και… τρόπους για την ενίσχυση των αγροτών, ώστε να μην επηρεαστούν οι δείκτες αποδοτικότητας δαπανών και αναπτυξιακής μόχλευσης και ταυτόχρονα να μην εκτροχιαστεί η προοπτική επίτευξης βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι, αφενός θα πρέπει ένα μέρος των παροχών να προέρχεται από one-off εξωγενή χρηματοδότηση και ένα άλλο από εσωτερικούς πόρους που θα έχουν όμως και λογική ανταποδοτικότητας, είτε στον έλεγχο του πληθωρισμού, είτε στο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Υπάρχει πάντα και το περιθώριο μέσα από τα κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές, αλλά αυτό είναι χαρτί που δεν θα το παίξει το Μαξίμου αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο…
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν κρύβεται συναντώντας τους αγρότες στις πρώιμες κινητοποίησης τους στα μπλόκα την Τετάρτη, μετά τα εγκαίνια έργων. Έτσι, έδειξε ότι είναι σε εγρήγορση, διαθέτει ενσυναίσθηση και είναι προσβάσιμος. Τα όσα προσέφερε όμως δεν κρίθηκαν επαρκή από τους αγρότες. Την αντίδραση αυτή όμως την ανέμενε το Μαξίμου, εγκαινιάζοντας έτσι τη διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων.
Η πρώτη αρωγή των 10.000 ευρώ που προσέφερε ήταν προφανώς κατώτερη των περιστάσεων και αιτημάτων, γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», συνομιλώντας χθες με αγρότες στη Βόνιτσα.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί επί του θέματος από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού» και θεωρείται πιθανόν να προβεί σε νέες ανακοινώσεις στήριξης του συγκεκριμένου κλάδου, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα έντασης.
Στο μεταξύ, πάντως, οι αγρότες κλιμακώνουν μεν, ελεγχόμενα δε, με κάθοδο των τρακτέρ στην Agrotica και συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν αντιδρούν καταλυτικά, διατηρώντας έτσι τους τόνους της αντιπαράθεσης σε ελεγχόμενο επίπεδο. Αυτό καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη περιθώρια προσφοράς, αλλά δεν πρόκειται να κινηθεί χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχου επιπέδου αντιδράσεις.
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Εφόσον οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και η συζήτηση έχει ανοίξει από την Κομισιόν και ενόψει ευρωεκλογών, το επιτελείο της κυβέρνησης δεν θα απεμπολήσει την ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί.
Έτσι, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και παραπέμπουν στις εικόνες των τρακτέρ σε πολλές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες. Εκεί βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και μπορεί το αγροτικό να μην βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα απασχολήσει έντονα τους συμμετέχοντες.
Ο πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης, δια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αναμένεται να έχει συμμάχους και αρκετούς ακόμα ομολόγους του.
Πέραν τούτου, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σύνοδο με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.
Τα μέτρα
Στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024. «Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης, και με το ντίζελ. Εδώ πέρα επομένως είμαστε και να το συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού -θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, νομίζω ότι είναι κάτι που το αναγνωρίζετε-, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.