Εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη για τη συνέχεια ήταν η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το μήνα Ιανουάριο, καθώς παρά το ράλι άνω του 39% που είχε το 2023, που έφερε το Χ.Α. στην τρίτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως πέρυσι, η αγορά παρουσίασε πολύ ενδιαφέρον προφίλ τον πρώτο μήνα του 2024.
- Άνοδο 5,74% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τον πρώτο μήνα του έτους
- Λίαν ελκυστικά τα ελληνικά assets στη διεθνή επενδυτική κοινότητα
- Μεγάλες προσδοκίες για το placement της Πειραιώς Financial
Ήταν ένας μήνας εξαιρετικά «πλούσιος» σε εξελίξεις, με διεθνή road shows από την πλευρά είτε μεμονωμένων εταιρειών είτε συνολικά του Χ.Α., έγιναν placements και πακέτα, κλείδωσαν συμφωνίες, οι τράπεζες βγήκαν στις διεθνείς αγορές με εκδόσεις ομολόγων και γενικώς ήταν μια περίοδος ιδιαίτερα δραστήρια για όλη την επενδυτική κοινότητα.
Η αγορά μέσα στον Ιανουάριο του 2024 «έσπασε» το ταμπού των 1.350 μονάδων που είχε επιχειρήσει να το κάνει χωρίς επιτυχία στα μέσα του 2023, ενώ το κλείσιμο σήμερα έγινε σε νέα υψηλά 10ετίας και στις 1.367,41 μονάδες (+0,91%) κάτι που επιβεβαιώνει το momentum και το περιβάλλον bull market της αγοράς.
Η εικόνα της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου χαρακτηρίστηκε από διαρκείς εναλλαγής στους πρωταγωνιστές, απουσία υπερβολών άλλων εποχών, ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, αλλά και νέων επιλεκτικών πονταρισμάτων, τόσο στις μεγάλες αποτιμήσεις, όσο και στην περιφέρεια, όπου δεν έλειψαν οι εξάρσεις.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο τον Ιανουάριο σε ποσοστό 5,74%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κοντά στο 6,50%, ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο 2,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν ο πρωταγωνιστής με άνοδο +11,35%.
Όπως έδειξε και η εμφατική έξοδος στις αγορές της Ελλάδας την Τρίτη, αλλά και όπως μαρτυρά η πολύ μεγάλη υπερκάλυψη που έχει η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή στο Χ.Α. του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα ελληνικά assets είναι άκρως ελκυστικά διεθνώς.
Το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο για την άντληση του ποσού των 4 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας τεράστια υπερκάλυψη, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ, οδηγώντας το επιτόκιο στο επίπεδο του 3,4%, ενώ η αρχική τιμολόγηση το τοποθετούσε στο 3,5%.
Η ελληνική οικονομία, έχοντας επιστρέψει μετά από 13 χρόνια όπου βρίσκονταν σε επενδυτική… καραντίνα και στην κατηγορία junk, πλέον έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, οπότε έχει αλλάξει εντελώς το προφίλ της και το «ζύγισμά» της από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα, άκρως καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραματίζει η πολιτική σταθερότητα και η εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης μακράς πνοής πέρυσι το καλοκαίρι.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και οι αξίες του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ελκυστικές στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, όπως μαρτυρά το ράλι των τραπεζών αλλά και των μετοχών της πραγματικής οικονομίας. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης δεν απέχει πολύ, σε ποσοστό από το όριο των 1.400 μονάδων, ενώ ολοένα και περισσότεροι οίκοι, εγχώριοι και ξένοι, δίνουν τιμές στόχους για τις 1.600 – 1.700 μονάδες για το σύνολο του 2024.
Παράλληλα, το μπαράζ των θετικών εκθέσεων και αναβαθμίσεων για τις τράπεζες συνεχίζεται, με τις τιμές στόχους να είναι 40% και 50% υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα, σε αρκετές των περιπτώσεων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές εξελίξεις που έπονται να γίνουν μέσα στο Φεβρουάριο (placement Πειραιώς) αλλά και στη συνέχεια, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για την ελληνική αγορά.
Στο χώρο των τραπεζών, την πρώτη θέση σε απόδοση το μήνα την είχε η Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 17,19%, η Εθνική κέρδισε 11,76%, η Eurobank έκλεισε στο +10,99% και η Alpha Bank +7,21%.