Μια νέα θεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού παρουσίασε με δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, προβάλλοντας αίτημα συμπαραγωγής επτά φρεγατών τύπου Constellation προς τις ΗΠΑ και παράλληλα την ενδιάμεση λύση των παράκτιων περιπολικών LCS.
Πριν από λίγο καιρό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας πάγωσε τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά, θέτοντάς τα υπό αναθεώρηση ως προς το είδος και τη σχεδίαση της αμυντικής στρατηγικής. Λίγο μετά τις σαρωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε νέο σχεδιασμό των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε λύση για συμπαραγωγή -σε ελληνικά ναυπηγεία- επτά φρεγατών Constellation που αναπτύσσει τώρα το USN, εξετάζοντας παράλληλα ως ενδιάμεση λύση την προμήθεια των LCS που αποσύρει πρόωρα και προσφέρει δωρεάν το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.
Συνδυαστικά, πρόκειται για μια προσπάθεια να περάσει ο σχεδιασμός για την προμήθεια των LCS στη βάση ευρύτερης στρατηγικής για την προμήθεια και ανάπτυξη εθνικού πλοίου, μέσω του προγράμματος Constellation που υλοποιούν οι ΗΠΑ.
Το βασικό πρόβλημα του σχεδιασμού αυτού είναι οι ίδιες οι μονάδες επιφανείας που θα αποκτηθούν ως ενδιάμεση λύση, καθώς θα κληθούν να υπηρετήσουν για 7 έως 15 χρόνια, όταν ήδη λόγω προβλημάτων αποσύρονται πρόωρα από το USN.
Τί είπε ο Δένδιας
Τον κοινό σχεδιασμό και συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία (σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έως 7) αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», στο πλαίσιο ενίσχυσης του Στόλου και προς όφελος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. μελετά η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλειο Πάλμα.
Όπως είπε, στις 16 Ιανουαρίου το ΓΕΝ παρέλαβε ειδική επιστολή τής αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας για αποδοχή του ελληνικού ενδιαφέροντος και με την ύπαρξη συμφωνίας, η οποία θα είναι σύμφωνη και με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στον σχεδιασμό, εξαρχής.
Για τις φρεγάτες LCS -που θα δοθούν στο πλαίσιο της δωρεάν παραχώρησης σειράς μέσων από τις ΗΠΑ– ανέφερε ότι τις εξετάζουμε ως ενδιάμεση λύση.
Επίσης γνωστοποίησε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του συζήτησε για την επέκταση της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονες φρεγάτες όπως τις Belharra.
Τί θα γίνει με τα F-35
Αναφερόμενος στην προμήθεια των αεροσκαφών F-35, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι εστάλη από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία η επιστολή για την προσφορά και αποδοχή (LOA) για την πώληση τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο κατάρτισης του σχεδίου συμφωνίας και ως εκ τούτου είναι πολύ πρώιμα τα λεχθέντα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους. Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία και πολύπλοκη διαπραγμάτευση, είπε σχετικά.
Διαβεβαίωσε δε ότι όταν θα γίνουν οι υπολογισμοί από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια τέτοιες υποθέσεις, συμπλήρωσε.
Νομοσχέδιο για την καινοτομία
Τέλος τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο το νομοθέτημα για την ενίσχυση της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, την εισαγωγή προηγμένων συστημάτων νέας τεχνολογίας, αυτόνομων μη επανδρωμένων μέσων αέρος, θαλάσσης και υπό θαλάσσης. Ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση προς την Κύπρο να συμμετάσχει στην στρατιωτική καινοτομία.
Οι εν λόγω ενέργειες θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πατρίδα, στην σταθερότητα στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, κατέληξε.