Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που επιτρέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα PEPP, καθώς και η προοπτική πρόωρης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους της αυξημένης -σε επίπεδα ρεκόρ- ζήτησης για το 10ετές ελληνικό ομόλογο.
Οι επενδυτές, διαθέτοντας πλεονάζουσα ρευστότητα και υπό το φόβο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, άρα και των αποδόσεων αναζητούνν ευκαιρίες για να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις. Η Ελλάδα, προσφέροντας αποδόσεις στο άνω εύρος της Ευρωζώνης και έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μαζί την επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, αποτελεί πλέον ιδανική περίπτωση.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η μαζική εισροή κεφαλαίων στα κρατικά ομόλογα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, αλλά τάση. Για παράδειγμα, η έκδοση 30ετούς ομολόγου από τη Γερμανία έλαβε προσφορές πάνω από 74 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2020.
H Ελλάδα κατέγραψε ζήτηση-ρεκόρ στην πρώτη έκδοση χρέους μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να «κλειδώσουν» υψηλές αποδόσεις, πριν μειώσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Σύμφωνα με το Bloomberh, για την Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο, τα 35 δισ. ευρώ προσφορών για το 10ετές ομόλογο συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, μετά την επανένταξη της χώρας στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από μια δεκαετία.
«Από την αρχή του έτους, υπάρχει συνωστισμός επενδυτών για εκδόσεις ομολόγων με τις μεγαλύτερες ωριμάνσεις να έχουν απήχηση», δήλωσε ο Μπενουά Ζεράρ, στρατηγικός αναλυτής στη Natixis.
Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην Ελλάδα να περιορίσει το spread του 10ετούς ομολόγου στις 80 μονάδες βάσης, πέντε κάτω από την αρχική καθοδήγηση.
Η υποχώρηση των αποδόσεων
Στην Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, η υγιής ανάπτυξη και η δημοσιονομική προσαρμογή συνέβαλαν στην πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, μακράν η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Στην Ιταλία, η οποία σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, η απόδοση μειώθηκε περίπου 45 μονάδες βάσης στο 3,75% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Υπάρχει «ισχυρή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας», δήλωσε στο Bloomberg ο Κάσπαρ Χένσε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, πολλές διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Το ελληνικό χρέος είναι μια καλή περίπτωση ακόμα και στο επίπεδο του BBB-», πρόσθεσε.
Ο Χένσε βλέπει περιθώρια για περαιτέρω μείωση του spread και προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από αυτές των ισπανικών, επί του παρόντος στο 3,1% για τον 10ετή τίτλο. Με τη σημερινή έκδοση, η Ελλάδα έπιασε το 40% του φετινού στόχου των 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων.