Την υπόθεση των υποκλοπών ανακινεί με νέες αποκαλύψεις για πρόσωπα και πράγματα, η εφημερίδα “Το Βήμα” του ομίλου της Alter Ego Media του Βαγγέλη Μαρινάκη, συνεχίζοντας έτσι το γαϊανάκι γύρω από τον πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και το παρασύστημα εξουσίας που είχε χτίσει.
Νέα στοιχεία που εντείνουν την πίεση στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει την έρευνα θέτουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δυσχερή θέση, αποκαλύπτει η εφημερίδα “Το Βήμα” συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Το δημοσίευμα περιστρέφεται γύρω από γνωστά πρόσωπα και πράγματα, την εταιρία Intellexa, τον Γιάννη Λαβράνο, το Φέλιξ Μπίτζιο και τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Το νέο που εισφέρει το δημοσίευμα είναι ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που χειρίζεται τις έρευνες έχει εδώ και ένα μήνα στα χέρια του στοιχεία που συνδυαστικά μπορούν να καταδείξουν τους υπαλλήλους της εταιρίας που χειρίζονταν το Predator. Το δημοσίευμα κάνει ακόμη ένα βήμα, επισημαίνοντας ότι εκτός των άλλων υπό παρακολούθηση βρισκόταν και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, κίνηση αυξημένης σημειολογικής αξίας.
Ανεξαρτήτως της ουσίας των αποκαλύψεων, η ανακίνηση του θέματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δημιουργεί άλλες συνάψεις. Το θέμα αναθερμαίνεται ενόψει της ανακοίνωσης των νέων μέτρων ασφαλείας για τα γήπεδα, της διαρκούς σύγκρουσης για την ΕΠΟ, των κινητοποιήσεων των αγροτών, φοιτητών και του κύματος ακρίβειας. Συνδυαστικό προκύπτει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιχειρεί να εντείνει την πίεση σε όλους τους παράγοντες εκμεταλλευόμενες και τη συγκυρία.
Auditor’s note: Πολιτικό ρίσκο και πολλαπλασιαστές
Τέτοιες πρακτικές είναι προφανές ότι αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο, ενώ σκιαγραφούν προοπτική εξάρσεων. Ακόμη κι αν οι αποκαλύψεις δεν βρουν πρόσφορο έδαφος στο πολιτικό προσωπικό, την κοινωνία και τη Δικαιοσύνη, η υψηλών τόνων αντιπαράθεση επιχειρηματία αυτού του διαμετρήματος και επί ευρείας γκάμας θεμάτων με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό αποτελεί συμβάν που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Καθώς η κυβέρνηση ξεκίνησε -όχι με τους καλύτερους οιωνούς- τη δεύτερη θητεία της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει μέσα σε 8 μήνες 5 αλλαγές υπουργών και μάλιστα κορυφαίων, να ξηλώνει εκ βάθρων την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, είναι προφανές ότι οι συγκρούσεις υψηλού επιπέδου μπορούν να υπονομεύσουν την έτι περαιτέρω την δυνατότητα παραγωγής κυβερνητικού έργου. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς ξεκινά μια περίοδος κινητοποιήσεων, από αγρότες, φοιτητές και υγειονομικούς, οι οποίες θα αποτελέσουν το μέταλλο για την ανασύσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν κατακερματιστεί. Ο συνδυασμός αυτός με ενδεχόμενη υψηλών τόνων αντιπολίτευση από τα media θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις, διακοπή στην παραγωγική αλυσίδα και υπονόμευση του θετικού κλίματος στην οικονομία. Αν μάλιστα οι αντιδράσεις εξελιχθούν σε ταραχές, είτε λόγο εσωτερικής δυναμικής, είτε από λάθος χειρισμούς, τότε “τα στοιχήματα” είναι ανοιχτά.
Οι αποκαλύψεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα” τα νέα στοιχεία που διαθέτει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιλαμβάνουν, τα ραντεβού για την ανίχνευση του κορωνοϊού (covid τεστ) στην εταιρία Intellexa, τα οποία όμως πραγματοποιούνταν σε εργαστήριο πολύ μακριά από τις εγκαταστάσεις, αλλά δίπλα στο σπίτι του κ. Λαβράνου στο Νέο Ψυχικό. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η συνδυαστική ανάλυση των τεστ του προσωπικού της Intellexa και άλλων στοιχείων για τις παρακολουθήσεις μπορεί να καταδείξει τον κύκλο των διαχειριστών.
Τα μηνύματα
Στόχος τέτοιων αποκαλύψεων είναι αφενός να εντείνουν την πίεση στη Δικαιοσύνη και αφετέρου στα άτομα που εμπλέκονται σε μεσαίο και χαμηλό επίπεδο, ώστε να ανοίξουν στόματα και να “σπάσει η ομερτά”
Ακριβώς γι αυτό το λόγο το δημοσίευμα καταδεικνύει ως πηγή της διαρροής την εταιρία Intellexa, στέλνοντας μήνυμα στους υψηλά ιστάμενους παράγοντες ότι υπάρχουν ρωγμές στο μέτωπο. Ειδικότερα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι:
“Από τη διαρροή των στοιχείων που προήλθε μέσα από την Intellexa προκύπτει ότι το εν λόγω εργαστήριο διενήργησε στις 4 Νοεμβρίου 2020 τεστ COVID σε 18 άτομα, στις 12 Απριλίου 2021 πραγματοποίησε σχετικούς ελέγχους σε 29 άτομα, στις 11 Μαΐου 2021 διενήργησε τεστ για την ανίχνευση κορωνοϊού σε 39 άτομα και στις 28 Ιουλίου 2021 ήλεγξε 28 άτομα”.
Όμως δεν μένει εκεί αλλά προχωράει και ένα βήμα ακόμη, αποκαλύπτοντας και την εστίαση των δικαστικών ερευνών, κίνηση με την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιχειρεί να δείξει ότι διαθέτει ερείσματα και πηγές…
“Ομως η έρευνα των δικαστικών αρχών έχει εστιασθεί στη λίστα των εξετασθέντων για κορωνοϊό της εταιρείας Intellexa και για έναν επιπλέον λόγο: Εκείνο τον καιρό η εν λόγω εταιρεία φαίνεται να απασχολούσε μόνο εννιά άτομα (τέσσερις Ελληνες, τέσσερις Ισραηλινούς και μία Αλβανίδα που είχε πολιτογραφηθεί Ελληνίδα)”.
Λεπτομέρειες
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι έχει ακόμη βαθύτερη γνώση και το know how για τον συγκερασμό των φαινομενικά ασύνδετων στοιχείων, καθώς αναφέρει ότι
“τα τεστ COVID έγιναν σε πολλαπλάσια άτομα και σε κάποιες περιπτώσεις σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονταν ούτε καν οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι. Και αυτό γιατί (σύμφωνα με άλλα στοιχεία) εκείνη την περίοδο είχαν μεταβεί – κάποιοι εξ αυτών – στο εξωτερικό”.
Ενώ συνεχίζοντας διευρύνει το κάδρο τοποθετώντας μέσα σε αυτό και στελέχη της ΕΥΠ…
“Και έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται αλλού και συγκεκριμένα στελέχη της ΕΥΠ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Krikel μήπως τα υπόλοιπα «πλεονάζοντα» καταγεγραμμένα τεστ COVID στα γραφεία της Intellexa αφορούν την εξέταση εκείνων που εκπαιδεύονταν στα γραφεία του Ελληνικού ή βοηθούσαν στην ανάλυση δεδομένων”.
Ταυτοποιήσεις
Εν τέλει το ρεπορτάζ δημιουργεί και την αίσθηση του επικείμενου αναπόδραστου κινδύνου αναφέροντας:
“Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση μέσω των εν λόγω στοιχείων να ταυτοποιηθούν πιθανόν όλοι όσοι εργάζονταν και εκπαιδεύονταν στις εγκαταστάσεις της Intellexa. Πέρα δηλαδή από τους ήδη καταγεγραμμένους υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι «Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με το εργαστήριο για να πληροφορηθεί τους πιθανούς λόγους επιλογής του, για το αν εχει πλήρη δεδομένα των εξετασθέντων και αν έχει κληθεί από τις δικαστικές αρχές να παρέχει τα σχετικά δεδομένα, χωρίς ωστόσο να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση.”