Στο 45% διαμορφώνονται πλέον τα επιτόκια στην Τουρκία μετά την όγδοη αύξηση από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία προσπαθεί να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, τον οποίο όμως πυροδοτεί διαρκώς η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς διπλασίασε τους μισθούς μέσα σε λίγους μήνες.
Η Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε χθες στην όγδοη αύξηση επιτοκίων από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε ανέλαβε καθήκοντα η πρόεδρός της, Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, φτάνοντας πλέον το κόστος του δανεισμού στο 45%.
Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι το κόστος του δανεισμού έχει φτάσει στα απαιτούμενα επίπεδα για να οδηγήσει σε υποχώρηση του πληθωρισμού και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα «για όσο κριθεί αναγκαίο».
Αφήνει, πάντως, να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Η αντίδραση της αγοράς ήταν περιορισμένη, καθώς η τουρκική λίρα σημείωσε ελάχιστη μεταβολή και βρίσκεται περίπου στις 30,2784 λίρες προς ένα δολάριο, ενώ μικρή μεταβολή παρουσίασε και το κόστος ασφάλισης των τουρκικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας αφού αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης μετά από υποχώρηση δύο συναπτών ημερών.
Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται τώρα στο πόσο θα παραμείνουν τα επιτόκια στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα και πότε θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία με μειώσεις των επιτοκίων. Οικονομολόγοι των Morgan Stanley και Goldman Sachs εκτιμούν πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στις πρώτες μειώσεις του κόστους του δανεισμού. Αντιθέτως, αναλυτές της JPMorgan Chase προβλέπουν ότι το κόστος του δανεισμού θα παραμείνει αμετάβλητο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Τουρκίας υπόσχεται να «επανεκτιμήσει» τη νομισματική της πολιτική εάν προκύψουν κίνδυνοι στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Ολα δείχνουν πως προτίθεται να καταφύγει σε όλα εναλλακτικά μέσα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, μέτρα που περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά, όπως η αύξηση του ύψους των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες στα ταμεία τους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνταχθεί έως τώρα με τα μέτρα που έχει υιοθετήσει το νέο οικονομικό του επιτελείο, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Ερκάν, και ο υπουργός Οικονομίας, Μεχμέτ Σισμέκ, που ανέλαβαν καθήκοντα τον περασμένο Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, όμως, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να επιτύχει μια λεπτεπίλεπτη ισορροπία.
Η Τουρκία εισέρχεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, με τις τοπικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο και την οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα που ήταν αδιανόητα πριν από την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου τον περασμένο Μάιο.