Παρέμβαση στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα επιχειρεί η Κίνα, απευθύνοντας ζητώντας τη μεσολάβηση της Τεχεράνης στους Χούτι ώστε να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.
Υψηλής σημειολογικής αξίας παρέμβαση στην Ερυθρά Θάλασσα επιχειρεί το Πεκίνο, καθώς η αναδρομολόγηση πλοίων λόγω του κινδύνου επιθέσεων από Χούτι, θα μπορούσε να απονευρώσει τη δυναμική εδραίωσης του δρόμου του μεταξιού, ενώ βραχυχρόνια επιβραδύνει και ανατιμολογεί την ανάπτυξη των εξαγωγών, κεντρικού μοχλού για την ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας.
Ειδικότερα, η Κίνα κάλεσε τους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με την έκκληση να γίνεται αφού το Πεκίνο φέρεται να ζήτησε από την Τεχεράνη να ασκήσει πίεση στους φιλοϊρανούς αντάρτες.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το Πεκίνο προσπάθησε να θέσει -ανεπίσημα- θέμα κοινής παρέμβασης με τις ΗΠΑ στην περιοχή, ωστόσο η Ουάσιγκτον θέλησε να επιβεβαιώσει την διεθνή ικανότητά της και αφετέρου δεν θα ήθελε να δεσμευτεί σε κοινές δράσεις με την Κίνα εν μέσω των εκλογών στην Ταϊβάν, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε αντιφατικά μηνύματα.
Σε γενικές γραμμές αν και οι επιθέσεις των Χούτι έχουν αναγκάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρίες να αναδρομολογήσουν τα πλοία τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, εγκαταλείποντας τη Διώρυγα του Σουέζ, εν τούτοις οι αγορές τηρούν μια πολύ πιο μετριοπαθή στάση, ένδειξη της προσδοκίες ότι η κανονικότητα θα αποκατασταθεί εγκαίρως, ή ότι οι εντάσεις θα καταστούν ενδημικές και χαμηλού κινδύνου. Σε πρώτη φάση τις συνέπειες της αλλαγής των εμπορικών δρόμων πληρώνει η Αίγυπτος, της οποίας τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώνονται αισθητά.
Γεωπολιτικά, πάντως, καθώς οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συντηρούνται αυξάνεται η πίεση στο Ισραήλ για ανάσχεση της επιθετικής δυναμικής και για ρεαλιστική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ζητά από το Ισραήλ τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των Παλαιστινίων κατοίκων στη Γάζα, απέχει όμως από τη διαταγή εκεχειρίας. Πρόκειται για ένα silver lining το οποίο κινείται στη λογική της ισορροπίας του τρόμου, πετώντας το μπαλάκι στις μεγάλες δυνάμεις.
Η παρέμβαση της Κίνας
«Ανησυχούμε για την αύξηση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενπίν, σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο. «Προτρέπουμε να σταματήσουν οι επιθέσεις και οι παρενοχλήσεις εναντίον πολιτικών πλοίων. Καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν να τροφοδοτούν τις εντάσεις», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η εν λόγω δήλωση γίνεται αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ιρανούς ομολόγους τους να παρέμβουν αλλιώς θα τεθούν σε κίνδυνο οι επιχειρηματικές σχέσεις με το Πεκίνο. Η Κίνα και το Ιράν φέρεται να πραγματοποίησαν πρόσφατα αρκετές συναντήσεις στο Πεκίνο και την Τεχεράνη, συζητώντας το εμπόριο και τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η στάση του Πεκίνου
Η Κίνα έχει στο μεγαλύτερο διάστημα της κρίσης αποφύγει να θίξει την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, επέκρινε ευθέως τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, με τον κορυφαίο απεσταλμένο του Πεκίνου στις Βρυξέλλες να λέει ότι οι επιθέσεις των Χούθι είναι «απότοκο» της κρίσης στη Γάζα.
Οι επί δύο και πλέον μήνες επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων έχουν, ωστόσο, προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στη ναυτιλία. Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα θέλει τον τερματισμό της αναταραχής. Στις 10 Ιανουαρίου, ο Κινέζος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Εθνη, Ζανγκ Τζουν, προέτρεψε να τερματιστούν οι επιθέσεις. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γου Τσιάν απηύθυνε παρόμοια έκκληση σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.