Με fast track διαδικασία πέρασε από το τουρκικό Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την κύρωση της εισόδου της Σουηδίας στο NATO.
Το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε «πράσινο φως» το βράδυ της Τρίτης για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αν και η έγκριση δόθηκε με ταχείες διαδικασίες, η διαπραγμάτευση διήρκεσε 20 μήνες, ενώ πολλές πτυχές παραμένουν… άγνωστες.
Μείζον ζήτημα για τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν η κήρυξη του PKK εκτός νόμου και ιδανικά ο χαρακτηρισμός του ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ζήτησε και μαζικές συλλήψεις και απελάσεις Κούρδων. Επίσης η Τουρκία διεκδικούσε τη δημιουργία διαύλων απευθείας συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών. Αν και τα ζητήματα αυτά θεωρείται δύσκολο να κέρδισε ξεκάθαρα, εν τούτοις αποτέλεσαν τη βάση για την δημιουργία ενός άλλου επιπέδου διακρατικής συνεργασίας.
Όμως, ο Ερντογάν διεκδικούσε παράλληλα αντισταθμιστικά οφέλη από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων τα F-16 Viper και η αναβάθμιση των υπαρχόντων. Εκτός αυτού, ο Ερντογάν ζήτησε κάλυψη σε μια σειρά από ζητήματα στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό επίπεδο. Μεγάλες πτυχές της διαπραγμάτευσης τόσο μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας όσο και Άγκυρας και Ουάσιγκτον θα παραμείνουν απόρρητες, ωστόσο οι εξελίξεις που έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται σκιαγραφούν αρκετά γλαφυρά την εικόνα.
Η ψηφοφορία
Συνολικά 287 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ και 55 κατά. Μετά την έγκρισή του από την ολομέλεια το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Νωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης. Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ζητήσει την υποστήριξη του προέδρου, Τζο Μπάιντεν για την απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 79 πακέτων αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου πολεμικών αεροσκαφών. Ο Λευκός Οίκος είχε θέσει την ένταξη της Σουηδίας ως προϋπόθεση για την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία.
Ενα βήμα πιο κοντά στην ένταξη η Σουηδία
Πλέον η Σουηδία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή της στη συμμαχία με μόνο εμπόδιο την επικύρωση και από την Ουγγαρία.
«Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Θετικό ότι η Μεγάλη Γενική Συνέλευση της Τουρκίας ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι «ανυπομονούμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ» και «περιμένουμε λευκό καπνό και από τη Βουδαπέστη».
Η πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας και η πιθανή πλέον ένταξη της Σουηδίας αναμένεται να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να επιχειρεί σε μια περιοχή που εκτείνεται σε μήκος 1.000 μιλίων από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Αρκτική. Με τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα γινει η μόνη μη ΝΑΤΟϊκή χώρα που θα έχει ακτές στη Βαλτική Θάλασσα, αναγκάζοντας τα πολεμικά της πλοία να περνούν κοντά από τις ελεγχόμενες από το ΝΑΤΟ ακτές κατά τη διαδρομή τους προς τον Ατλαντικό.