Καθώς το 2024 αποτελεί υπερ-εκλογική χρονιά και οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεθνείς και εσωτερικές κρίσεις βάζουν φωτιά στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό, η παραπληροφόρηση και τα fake news αποτελούν ενδεχομένως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.
Τόσο τα fake news όσο και η παραπληροφόρηση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να παίξουν ρόλο θρυαλλίδας εντάσεων και κοινωνικών αναταραχών. Ιδιαίτερα όταν αυτά αποτελούν μοχλό διαμόρφωσης εκλογικών αποτελεσμάτων, τότε οι κίνδυνοι διογκώνονται. Αυτό πιστοποιεί και έρευνα για WEF.
Το διάγραμμα δείχνει τους διαφορετικούς βαθμούς στον οποίο η παραπληροφόρηση και τα fake news αξιολογούνται ως προβλήματα για μια επιλογή χωρών που αναλύθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση μια κατάταξη 34 οικονομικών, περιβαλλοντικών, γεωπολιτικών, κοινωνικών και τεχνολογικών κινδύνων.
Η παραπληροφόρηση ορίζεται ως καταστάσεις όπου ο συγγραφέας έχει επιδιώξει σκόπιμα να παραπλανήσει το κοινό του. Η παραπληροφόρηση περιγράφει πληροφορίες που διαδίδονται από γνήσια πεποίθηση, αλλά μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς – όπως συμβαίνει μερικές φορές με τις θεωρίες συνωμοσίας.
Η Ινδία στο κόκκινο
Η Ινδία είναι η χώρα όπου ο κίνδυνος παραπληροφόρησης και ανακριβούς πληροφόρησης κατατάχθηκε υψηλότερα, από όλους τους κινδύνους, η παραπληροφόρηση επιλέχθηκε συχνότερα ως ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη χώρα από τους ειδικούς, πριν από τις μολυσματικές ασθένειες, την παράνομη οικονομική δραστηριότητα, την ανισότητα (πλούτος, εισόδημα) και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Οι επόμενες γενικές εκλογές στην Ινδία αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2024 σε μια χώρα περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων.
Τα fake news είχαν διαδοθεί στις εκλογές του 2019 στην Ινδία, με το Vice να αναφέρει πώς τα κόμματα είχαν «οπλίσει τις πλατφόρμες [του Whatsapp και του Facebook] για να διαδώσουν εμπρηστικά μηνύματα στους υποστηρικτές, ενισχύοντας τους φόβους ότι ο διαδικτυακός θυμός θα μπορούσε να μεταδοθεί σε βία στον πραγματικό κόσμο». Πιο πρόσφατα, η παραπληροφόρηση έγινε επίσης ζήτημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στην Ινδία, και πάλι μέσω WhatsApp.
Εκλογές και παραπληροφόρηση στη Μέση Ανατολή
Όπως δείχνει το διάγραμμα, άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο από τις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης είναι το Ελ Σαλβαδόρ, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν,
Η Ρουμανία, η Ιρλανδία, η Τσεχία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιέρα Λεόνε, η Γαλλία και η Φινλανδία, όλες με την απειλή να κατατάσσεται στις θέσεις 4 έως 6 στους πιο επικίνδυνους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες, τα επόμενα δύο χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραπληροφόρηση/παραπληροφόρηση βρίσκεται στην 11η θέση των αντιληπτών απειλών.
Απειλή για τη Δημοκρατία και την ασφάλεια
Οι αναλυτές του WEF καταλήγουν: «Η παρουσία παραπληροφόρησης και ανακριβούς πληροφόρησης σε αυτές τις εκλογικές διαδικασίες θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει σοβαρά την πραγματική και αντιληπτή νομιμότητα των νεοεκλεγμένων κυβερνήσεων, διακινδυνεύοντας πολιτικές αναταραχές, βία και τρομοκρατία και μακροπρόθεσμη διάβρωση των δημοκρατικών διαδικασιών».
Αυτά τα δεδομένα βασίζονται στο 1,490 γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων από τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, με μια έρευνα που έτρεξε από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023.
You will find more infographics at Statista