Κίνηση αιφνιδιασμού που διαταράσσει τον διακομματικό χαρακτήρα της επιστολικής ψήφου, έκανε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, εισάγοντας τροπολογία για την άμεση ισχύ της και στις εθνικές εκλογές.
Τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Eλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, κατέθεσε η κυβέρνηση.
Η διάταξη που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων.
Η κίνηση από τη Νίκη Κεραμέως, με τη σύμφωνη γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως η ίδια δήλωσε-, καταγγέλθηκε ως αιφνιδιασμός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα κι από όσα είχαν αρχικά συμφωνήσει στην ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων.
Η υπουργός ανέφερε πως ήδη κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές «έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφο για τους Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές». Διερωτήθηκε γιατί αυτό να μην ισχύει και στις εθνικές εκλογές, τονίζοντας πως η Βουλή «έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να εγκρίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ένα σχέδιο νόμου που αίρει κάθε πραγματικό, και κάθε πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση το εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών όπου και αν κατοικούν, όπου και αν βρίσκονται».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή.
Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ δια στόματος Κατρίνη αναθεώρησε τη στάση του, ζητώντας νέα συζήτηση για την τροπολογία. Ασαφής ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν διευκρίνισε αν θα αποδεχθεί την τροπολογία για την άμεση ισχύ στις εθνικές εκλογές.
Το σκηνικό πάντως μυρίζει μπαρούτι και τα ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις που υποκρύπτει ο αιφνιδιασμός αυτός είναι πολλά.
«Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι’ αυτήν τη δημοκρατική αλλαγή είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής δημοκρατίας», είπε η υπουργός Εσωτερικών.