Τις μαύρες τρύπες του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα που απομυζούν δισεκατομμύρια από τις τσέπες των φορολογουμένων επισήμανε σε παρέμβαση του ο CEO της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
Το 2021 οι Έλληνες ξόδεψαν συνολικά 16,7 δισ. για την υγεία. Τα 10,5 δισ. προήλθαν από το κράτος, τα 700 εκατ. από ιδιωτική ασφάλιση και τα 5,5 δισ. από δικά τους χρήματα – το διπλάσιο από αυτό που καταβάλλει ο μέσος Ευρωπαίος από την τσέπη του, αποσαφήνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Eurolife FFH Ασφαλιστική, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
«Οφείλουμε να εξετάσουμε αν επιθυμούμε να επιμείνουμε σε ένα μοντέλο όπου όλα τα δίνει το κράτος», επεσήμανε στο συνέδριο του Economist χορηγός του οποίου ήταν η Eurolife FFH, σημειώνοντας ότι η ιδιωτική αγορά ασφάλισης στην Ελλάδα με βάση τη συμμετοχή στο ΑΕΠ είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη.
Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι αδιανόητο και αδικαιολόγητο, το γεγονός ότι μετά από πλειάδα καταγγελιών αρμοδίων φορέων, το σύστημα υγείας δεν έχει μεταρρυθμιστεί από τον καιρό που διαπιστώθηκαν οι στρεβλότητες, περίπου 15 χρόνια πριν, με τους πολίτες της χώρας να πληρώνουν δύο φορές για την υγεία τους ή τα διπλάσια χρήματα από την τσέπη του σε σχέση με όσα καταβάλλει ο μέσος Ευρωπαίος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μελέτες που κατατέθηκαν από κλιμάκια εμπειρογνωμόνων για λογαριασμό των κυβερνήσεων έμειναν στα αζήτητα.
O Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου συζητώντας για τα δημογραφικά και τα επίπεδα αποταμίευσης της Ελλάδας διευκρίνισε ότι ο Έλληνας όταν βγει στην σύνταξη διαθέτει αποταμιεύσεις για μόλις 4,7 μέρες. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 8 μήνες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 1960, για κάθε έναν 65χρονο δούλευαν 9 εργαζόμενοι. Το 2020 δούλευαν μόλις τρεις και το 2080 θα δουλεύει μόλις 1,5.
Ολλανδικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία
Στα βασικά συστατικά του Ολλανδικού συνταξιοδοτικού συστήματος αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Συνταξιοδοτικών Ταμείων της Ολλανδίας, Edith Maat ξεχωρίζοντας το τρίπτυχο: χρηματοδότηση, κάλυψη, επένδυση. Εξήγησε πως: «Αν θέλεις να πετύχεις καλές αποδόσεις, πάνω από τον πληθωρισμό, είναι απαραίτητο να αναλάβεις ρίσκα», υπογραμμίζοντας ότι τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία μπόρεσαν να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις διατηρώντας ένα παγκοσμίως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων – εισηγμένα και ιδιωτικά κεφάλαια, υποδομές, ακίνητα.
Υπέρ του πλέγματος μέτρων τάχθηκε όπως όλοι οι υπουργοί των εκάστοτε κυβερνήσεων ο Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Εργασίας