Σε μια ημέρα νέας μεγάλης πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών, που έφτασαν να υποχωρούν άνω του 1,50% μέσα στην ημέρα, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε για ακόμη μια φορά καλύτερο πρόσωπο, κρατώντας τελικώς τις 1.330 μονάδες, μολονότι ενδοσυνεδριακά κύλησε πολύ χαμηλότερα.
- Νέα μεγάλη πτώση διεθνώς, καλύτερη εικόνα στο Χ.Α.
- Θηριώδης ξανά τζίρος στις τράπεζες 63 εκατ. ευρώ
- Κέρδη για Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΕΛΠΕ
Διεθνώς έχει αρχίσει η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το πόσο θα επηρεαστεί η ροή των αγαθών από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς ήδη τα ναύλα αυξάνονται κατακόρυφα, επηρεάζοντας όλη την αλυσίδα των μεταφορών, με τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα.
Οι ναύλοι έχουν αυξηθεί περίπου 240% σε ένα μήνα, ενώ όπως σημειώνει το Bloomberg, τα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου για τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα, έχουν εκτοξευθεί σχεδόν δέκα φορές από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις και έχουν ανέλθει κοντά στο 1% επί της συνολικής αξίας του πλοίου! Πρόκειται για μια κατάσταση που αν συνεχιστεί, μπορεί να φέρει μεγάλες αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, επηρεάζοντας με τη σειρά του επιχειρήσεις, κράτη, οικονομίες και νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, υπάρχει μια προσπάθεια από διεθνείς αξιωματούχους όπως η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να μπει ένα φρένο στην υπερ-προεξόφληση των αγορών ότι το timing της μείωσης των επιτοκίων έχει «κλειδώσει» για τους επόμενους μήνες και έως τα μέσα του 2024 και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν δηλώσεις και εκτιμήσεις.
Οι διεθνείς αγορές εν μέσω αυτής της προεξόφλησης έκαναν πολύ μεγάλο ράλι το 2023 και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οπότε τώρα επιχειρείται κάποιου είδους αποφόρτιση και περιορισμός της υπέρμετρης αισιοδοξίας για τα επιτόκια.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον σύσσωμες οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, με τις αγορές του Λονδίνου, του Παρισιού και της Μαδρίτης να υποχωρούν άνω του 1%, ενώ απώλειες 1,13% κατέγραψε και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600.
Εντός αυτών των συνθηκών, το Χ.Α. έδειξε ξανά πιο ανθεκτική εικόνα, με το Γενικό Δείκτη να βουτάει ενδοσυνεδριακά ακόμη και κάτω από τις 1.320 μονάδες όταν υποχωρούσε κοντά στο 1%, όμως τελικώς έκλεισε στις 1.331,34 μονάδες με οριακή πτώση 0,08%. O FTSE 25 έκλεισε επίσης με οριακή πτώση 0,08% στις 3.231,70 μονάδες, παρ’ ότι έχανε 1,05%, ενώ ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα κλείνοντας με άνοδο 0,12% στις 2.234,96 μονάδες, μολονότι έφτασε να χάνει 0,89%.
Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.117,25 μονάδες με μικρή πτώση 0,20%, σε μια συνεδρίαση που έφτασε να χάνει 1,77%. Ήταν μια συνεδρίαση σφοδρής μάχης αγοραστών και πωλητών, κάτι που έστειλε την αξία συναλλαγών στα 130,87 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη μέσα στο 2024, με τις τράπεζες να διακινούν σχεδόν το ήμισυ αυτών, ήτοι 63 εκατ. ευρώ.
Στον Large Cap καλή εικόνα είχαν οι Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo, Helleniq Energy, Motor Oil και Εθνική (οι μόνες που έκλεισαν θετικά), ενώ ημέρα διόρθωσης ήταν για τις Viohalco, ElvalHalcor, Quest Συμμετοχών, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines, Alpha Bank, Autohellas κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 64 μετοχές είχαν πτώση έναντι 42 που ενισχύθηκαν.