Διαστάσεις άμεσου πολέμου ΗΠΑ και Βρετανίας με την Υεμένη προσλαμβάνει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με τον κίνδυνο spillover στην Κύπρο πρώτα και στην Ελλάδα μετά να είναι πλέον ρεαλιστικός, λόγω της άμεσης εμπλοκής τους.
Νέα πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη πραγματοποίησαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η νέα επίθεση έρχεται ενώ οι αντιδράσεις τόσο από τους Χούθι, όσο και από άλλες χώρες και στην Ουάσιγκτον κλιμακώνονται.
Νωρίς το πρωί το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι, το Αλ Μασίρα, γνωστοποίησε αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σε τουλάχιστον μια τοποθεσία της πρωτεύουσας Σαναά.
Στη συνέχεια, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι «κατά τοποθεσίας ραντάρ στην Υεμένη».
Κατά των αμερικανικών και βρετανικων επιθέσεων διαδήλωσαν Ιρανοί στην Τεχεράνη μπροστά από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου
Τα απευθείας πλήγματα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εντός της επικράτειας της Υεμένης σηματοδοτούν άμεσο πόλεμο σε επίπεδο κρατών, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από χώρες της περιοχής και την Ευρώπη, όσο και σε πολιτικό επίπεδο εντός των ΗΠΑ, καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Μπάιντεν για παράκαμψη του πολέμου και κήρυξη πολέμου χωρίς εξουσιοδότηση.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο η απευθείας και ευρείας κλίμακας εμπλοκή ΗΠΑ και Βρετανίας, καθώς και η συμμετοχή ελληνικού πλοίου στις επιχειρήσεις υπό τις ΗΠΑ και των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι της Κύπρου, θέτουν Ελλάδα και Κύπρο στο μέσο της αντιπαράθεσης, ανεβάζοντας το country risk.
Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργούνται από τέτοιες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα.
Κίνδυνος διάχυσης της σύγκρουσης
Στο περιθώριο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα με επιθέσεις των ανταρτών Χούτι να θέτουν στο στόχαστρο τις θαλάσσιες μεταφορές σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση (…) προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο σύνολο της περιοχής”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.
«Τελικά έχουν ανοιχτό μέτωπο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει υψηλό τίμημα σε αυτή την αναμέτρηση, ακόμα κι αν είναι ένα χαμένο παιχνίδι. Για τους Χούτι, αυτό είναι το μήλο του Νεύτωνα που έπεσε και πέτυχε μεγάλο μέρος του ιδεολογικού τους αγώνα ενάντια σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι ο μεγάλος διάβολος», εξηγεί ο αναλυτής και ερευνητής στο Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Chatham House, Φαρέα Αλ Μουσλίμι.
ΗΠΑ και Βρετανία υπερασπίστηκαν την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν εναντίον των Χούτι, ως αντίποινα για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Όπως τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, από τον Νοέμβριο περισσότερα από 2.000 πλοία υποχρεώθηκαν να αποφύγουν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων που εξαπέλυαν οι Χούθι.
Κατά των αμερικανικών και βρετανικων επιθέσεων διαδήλωσαν Ιρανοί στην Τεχεράνη μπροστά από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ηγέτες των Χούτι έχουν ήδη τονίσει ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ/ΗΒ δεν θα μείνουν αναπάντητα. Οι δυτικοί ηγέτες καθιστούν απολύτως σαφές ότι δεν θα διστάσουν να το επαναλάβουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αντίποινα εναντίον των Χούτι εάν η ομάδα συνεχίσει με την «εξωφρενική συμπεριφορά της», όπως την χαρακτήρισε.