Το χρηματιστηριακό 2024 είναι η φυσική συνέχεια του 2023 για την ελληνική αγορά καθώς επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε βασικά οικονομικά πεδία έχουν ευνοϊκή κατάληξη ανοίγοντας το δρόμο για τιμολόγηση νέων προσδοκιών στο ΧΑ.
Του Μάνου Χατζηδάκη | Υπεύθυνος Τμ. Ανάλυσης | BETA ΑΧΕ
Οι τράπεζες βρίσκονται πιο κοντά στην έγκριση των μερισμάτων από τον επόπτη, το Ελ. Βενιζέλος κλειδώνει για τις αρχές του επόμενου μήνα και η κινητικότητα σε παρουσιάσεις εντός και εκτός των συνόρων βάζει φρέσκο ενδιαφέρον στα βαριά χαρτιά της αγοράς ενώ οι επιχειρηματικές συμφωνίες ξαναμπαίνουν στο τραπέζι φτιάχνοντας σενάρια και κλίμα. Με αυτά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου ενώ οι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς έχουν ξεκινήσει με αυξημένο τζίρο 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Με το ξεκίνημα του 2024 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ένα ακόμα υψηλό το οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι: Είναι η υψηλότερη τιμή του Γενικού Δείκτη που έχει καταγραφεί από το 2014. Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 91 δις ευρώ και η είναι η υψηλότερη τιμή από τις 24 Νοεμβρίου του 2009 όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν στις 2.400 μονάδες και το πλήθος των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ ήταν σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό.
Περισσότερος χώρος για άνοδο
Παράλληλα το ξεκίνημα της νέας χρονιάς συνοδεύεται από μια μαζική θετική αναθεώρηση των ανοδικών περιθωρίων καθώς οδεύουμε προς τις ανακοινώσεις του κλεισίματος της χρήσης του 2023. Το ζητούμενο βέβαια εδώ είναι αν μπορούν οι εισηγμένες εταιρίες να επαναλάβουν την περυσινή κερδοφορία μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πια πολλές εφεδρείες εταιριών ή κλάδων (όχι όσες υπήρχαν πέρυσι τέτοια εποχή) που μπορούν να (ξανα)πάνε τα μεγέθη σε ρεκόρ επιδόσεων. Σε αυτό τον τομέα πολλά θα κριθούν από την επενδυτική δραστηριότητα και την ωρίμανση των επιχειρηματικών πλάνων των προηγούμενων ετών. Επομένως το κρίσιμο μέγεθος στις προσεχείς ανακοινώσεις των μεγεθών δεν θα είναι μόνο η κερδοφορία ή το μέρισμα αλλά η προοπτική του 2024 καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης των επενδυτικών πλάνων.
Τεχνική εικόνα: Σε ήπιο ανοδικό τέμπο
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τις 1.351 μονάδες που είναι υψηλά 10 ετών και αναμενόμενα διόρθωσε προσεκτικά χωρίς να χαλάσει ιδιαίτερα την ανοδική δυναμική. Από την περασμένη Τρίτη ο MACD έχει ανανεώσει το σήμα αγορών ενώ οι δύο μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις από τις τρέχουσες τιμές διατηρώντας τα αγοραστικά τους σήματα από το τις αρχές Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε έντονα υπερτιμημένες ζώνες τιμών ανάλογές με αυτές που είχαν παρατηρηθεί τον περασμένο Ιούλιο. Ενδεχομένως η πίεση της Παρασκευής ερμηνεύεται και ως μια κίνηση κατοχύρωσης κερδών και αποφόρτισης του κλίματος ενώ πέραν της εικόνας του Γενικού Δείκτη η αγορά ήδη καταγράφει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό ισοζύγιο χαμένων-κερδισμένων μετοχών. Θεωρητικά, αν ο Γενικός Δείκτης ανακαταλάβει τις 1.351 μονάδες θα έχει ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο καθώς η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στις 1.420 μονάδες. Προς ώρας οι αγοραστές δείχνουν να έχουν τον έλεγχο των χαρτιών που κινούν τα νήματα της αγοράς περιορίζοντας τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις οι οποίες είναι μάλλον ρηχές και απόλυτα διαχειρίσιμες. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε την Αγορά να συνεχίσει με ένα μετριοπαθές τέμπο το ανοδικό της ράλι και την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Στο εξωτερικό την Δευτέρα οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές λόγω επίσημης τραπεζικής αργίας. Ωστόσο από την Τρίτη επανεκκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου με κυριότερες αυτές των Goldman Sachs και Morgan Stanley (16/01). Ακόμα στα σημαντικά που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωρίζουν οι προβλέψεις πληθωρισμού για την Ευρωζώνη από την ΕΚΤ (16/1) και οι προβλέψεις της FED για την οικονομία των ΗΠΑ (17/01).
Η εγχώρια αγορά επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς με μια αρκετά ενδιαφέρουσα ατζέντα: Μεταξύ 17 και 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Autohellas. Από τις 16 Ιανουαρίου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Frigoglass λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της (4:1). Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Ιανουάριο.