if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η γεωπολιτική έξαρση ανεβάζει το πετρέλαιο

Ανοδικό ξέσπασμα καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα και στενά του Ορμούζ και την πρόδηλη πλέον αδυναμία των ΗΠΑ να ελέγξουν την περιοχή παρέχοντας ασφάλεια ναυσιπλοΐας.

Τόσο τα futures του Brent όσο και του WTI γράφουν κέρδη τη τάξης του 2% το πρωί της Παρασκευής σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 79 και κοντά στα 74 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα, επεκτείνοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση. Τις αγορές κινεί η εντεινόμενη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι και η κατάσχεση τάνκερ από το Ιράν αναγκάζουν τους επενδυτές να συνυπολογίσουν risk premium εξαιτίας της ανασφάλειας για τις παραδόσεις

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Την Πέμπτη, το Ιράν κατέλαβε ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών του Ομάν ως απάντηση στις κυρώσεις-σχετική διαμάχη πέρυσι όταν οι ΗΠΑ κατέλαβαν ένα ιρανικό τάνκερ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίσης πολλαπλές επιθέσεις σε στόχους των Χούτι στην Υεμένη, καθώς η ανταρτική ομάδα συνεχίζει να διακόπτει το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, ο υψηλότερος από τις προσδοκίες πληθωρισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να παγώνει τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, καθώς οι αγορές προεξοφλούσαν ότι ο κύκλος της μείωσης θα ξεκινούσε τον Μάρτιο. Τα futures του WTI οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα με οριακές μεταβολές, αφού ξεκίνησαν με sell-off λόγω της μείωσης τιμών από τη Σαουδική Αραβία στους Ασιάτες πελάτες..

Η γεωπολιτική έξαρση ανεβάζει το πετρέλαιο

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version