Ψηλά διατηρεί τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με νέες δηλώσεις αντιδρά στην προτροπή αποχής που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Βουλευτές.
Στρατηγική οικοδόμησης εσωκοματικού μετώπου φαίνεται ότι ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς αντιδρά στην προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη που καλεί τους διαφωνούντες βουλευτές να απέχουν από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων.
«Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς κατά την άφιξή του στο Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.
«Στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις που μετέδωσε το Best.
Που το πάει ο Σαμαράς
Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά αντίκεινται στις προτροπές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η προαναγγελία τοποθέτησής του στη Βουλή αποτελεί σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος ότι η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί έτι περαιτέρω.
Συνδυαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να καλεί βουλευτές και υπουργούς σε συντονισμένη ανταρσία κατά του Μαξίμου. Στόχος μια τέτοιας κίνησης είναι είτε η απόσυρση του νομοσχεδίου, είτε να καταγραφεί η απώλεια εσωκομματικής στήριξης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σενάριο αυτό, μπορεί να ερμηνευτεί ως κίνηση οικοδόμησης ακροδεξιάς αντι-προοδευτικής φράξιας, η οποία αντιδρά στην προοδευτική ατζέντα και στα ανοίγματα στον χώρο του κοινωνικού κέντρου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στοίχημα, το οποίο εφόσον επιτευχθεί, τότε θα δώσει στον ΑΝτώνη Σαμαρά μεγάλη εσωκομματική δύναμη. Ένας τέτοιος μοχλός πίεσης θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές παρενέργειες, ιδιαίτερα καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και καθώς το ζήτημα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες βαλκανικές χώρες παραμένει ανοιχτό.
Η τοποθέτηση Μητσοτάκη
Τα χαρτιά του για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, είχε ανοίξει προχτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού εξήγησε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ερωτήθηκε για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, αποκαλύπτοντας πως δεν πρόκειται να θέσει θέμα πειθαρχίας για ένα ζήτημα που αφορά τη «συνείδηση του καθενός». Τόνισε, ωστόσο, πως «τόσο εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό, πρέπει να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση».
Επειδή ωστόσο κάποιοι δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη, ο πρωθυπουργός με τον τρόπο του κάλεσε τους βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να απόσχουν και να μην το καταψηφίσουν, κάτι που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς η πλειοψηφία θα υπολογιστεί επί των παρόντων βουλευτών. «Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία».