Νέος γύρος έντασης άνοιξε στη Μέση Ανατολή, καθώς ΗΠΑ, Βρετανία και σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας επίθεσης κατά στόχων των ανταρτών Χούτι, θέλοντας να πλήξουν τις δυνατότητές τους και να στείλουν μήνυμα στο Ιράν ότι τέθηκε νέα κόκκινη γραμμή.
Key points
- ΗΠΑ και Βρετανία λένε ότι οι επιθέσεις έπληξαν την ικανότητα των Χούθι να επιτίθενται σε πλοία
- Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία παρέχουν υποστήριξη
- Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν προτίθενται να κλιμακώσουν την ένταση
- Οι Χούτι προειδοποίησαν για ανταπόδοση
- Οι Χούτι έχουν επιτεθεί σε 27 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τα τέλη Δεκεμβρίου
- Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα που έχει στείλει φρεγάτα στην περιοχή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιδρομές από αέρος και θάλασσα εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις του κινήματος σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια δραματική περιφερειακή διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία υποστήριξαν την επιχείρηση,
και προσπάθησε να παρουσιάσει τις απεργίες ως μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας για την αποκατάσταση της ελεύθερης ροής του εμπορίου σε μια βασική διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.
Όπως επιβεβαίωσαν μάρτυρες στην Υεμένη στο Reuters ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε ολόκληρη τη χώρα,
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σε δήλωσή του αργά την Πέμπτη ότι δεν θα δίσταζε να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.
Σκληρά απαντούν και οι Χούτι που προανήγγειλαν ότι θα ανταποδώσουν τις επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Η νέα αυτή έξαρση εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου, με το γεωπολιτικό ρίσκο ενσωματώνεται πλέον στην τιμή.
Το νέο σκηνικό που δημιουργείται επηρεάζει και το country risk profile της Ελλάδας, καθώς εμπλέκεται μέσω της αποστολής φρεγάτας στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τον ίδιο βαθμό εμπλοκής.
Μηνύματα
«Αυτές οι στοχευμένες επιθέσεις είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, είπε ο Μπάιντεν.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ικανότητα των Χούτι να απειλούν την εμπορική ναυτιλία έχει δεχθεί πλήγμα».
Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούτι, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις.
Εκπρόσωπος των Χούτι είπε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις και ότι η ομάδα θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.
Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η Ρωσία είπε ότι ζήτησε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν τα στρατιωτικά πλήγματα.
Οι Χούτι λένε ότι οι επιθέσεις τους σε ναυτιλιακές διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους και τη Χαμάς, την ισλαμιστική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος νοσηλεύεται λόγω χειρουργικών επιπλοκών, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα πλήγματα στόχευαν τις δυνατότητες των Χούτι, συμπεριλαμβανομένων των drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, παράκτιων ραντάρ και εναέριας επιτήρησης.
Αξιωματούχος των Χούτι επιβεβαίωσε τις «επιδρομές» στην πρωτεύουσα Σαναά μαζί με τις πόλεις Σαάντα και Ντάμαρ καθώς και στην επαρχία Χοντέιντα, χαρακτηρίζοντάς τις «αμερικανοσιωνιστική-βρετανική επιθετικότητα».
Όμως τα χτυπήματα, τα πρώτα σε έδαφος της Υεμένης από το 2016, είναι επίσης μια αναμφισβήτητη επίδειξη του αγώνα της Ουάσιγκτον που περιείχε τις συνέπειες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή από την έκρηξή του τον Οκτώβριο. Αν και η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν υπήρχε πρόθεση κλιμάκωσης της έντασης, οι Χούτι έχουν δεσμευτεί να ανταποδώσουν σε οποιαδήποτε επίθεση.
Διαταραχή στο εμπόριο
Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, αψήφησαν τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών εκκλήσεων να σταματήσουν τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Ερυθράς Θάλασσας και τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνέπειες εάν δεν το πράξουν.
Εκτός Prosperity Guardian τα πλήγματα
Οι επιθέσεις των Χούτι έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο, αναγκάζοντας τη διεθνή ναυτιλία να ακολουθήσει τη μεγάλη διαδρομή γύρω από τη Νότια Αφρική για να αποφύγει το χτύπημα. Η αύξηση του κόστους παράδοσης τροφοδοτεί τους φόβους ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα περίοδο παγκόσμιου πληθωρισμού.
Τον Δεκέμβριο, περισσότερες από 20 χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε έναν αμυντικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστή ως Operation Prosperity Guardian, που προστατεύει την εμπορική κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας λαμβάνουν χώρα εκτός αυτού του συνασπισμού.
«Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας σε αυτές τις απερίσκεπτες επιθέσεις ήταν ενωμένη και αποφασιστική», είπε ο Μπάιντεν.