Στρατηγική “παγίδευσης” έναντι της JPMorgan και του Τζέιμι Ντάιμον φαίνεται ότι ακολουθεί ο Χάρης Καρώνης, καθώς η μάχη για τον διοικητικό και μετοχικό έλεγχο της Viva Wallet κλιμακώνεται…
Απέναντι σε ένα απίθανο, lose-lose, δίλημμα προσπαθεί να φέρει τον Τζέιμι Ντάιμον ο Χάρης Καρώνης, καθώς από τη μία κλείδωσε την JPMorgan εκτός διοικητικού συμβουλίου, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος παίζει “hard to get”. Ο μεγαλομέτοχος και CEO της Viva Wallet από τη μία δηλώνει ανοιχτά ότι η λύση θα έρθει μέσω της εξαγοράς μετόχων μεταξύ τους, αλλά ανεβάζει την τιμή για την πώληση της συμμετοχής. Παράλληλα απειλεί με μακρόσυρτες δικαστικές διαμάχες.
Το τοπίο που δημιουργείται στη Viva προσομοιάζει με αυτό που είχε διαμορφωθεί στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μεταξύ Εξάρχου και Χόλτερμαν. Ο Καρώνης κρατά τα κλειδιά και η JPMorgan τα… λεφτά. Ο Ντάιμον ζητά ρόλο και προσπαθεί να επιβάλλει νέο μοντέλο διοίκησης,
Ο Χάρης Καρώνης δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι μεν διατεθειμένος να πουλήσει αλλά σε υψηλότερες τιμές. Η JPMorgan φαίνεται ότι στρώνει έδαφος για δικαστικές αντιπαραθέσεις με τα δημοσιεύματα. Αν τελικά η αμερικανική τράπεζα προσφύγει στη Δικαιοσύνη η τιμή θα πέσει, αλλά το σκηνικό θα περιπλακεί και η λειτουργικότητα του εγχειρήματος θα υπονομευθεί. Ο κίνδυνος είναι η διαμάχη να είναι μακρά, να ζημιώσει το Asset και εν τέλει η αμερικανική τράπεζα να αναγκαστεί να το εγκαταλείψει πουλώντας σε distress με ζημά, στον Χάρη Καρώνη ο οποίος θα αγοράσει σε τιμή… ευκαρείας.
Η αποτίμηση της Viva Wallet
Η JPMorgan εξαγόρασε το 48,5% της Viva το 2022 αποτιμώντας την εταιρία 2 δισ δολάρια. Σύμφωνα με οτν Χάρη Καρώνη, ένα χρόνο αργότερα η αποτίμηση ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν οι Αμερικανοί θελήσουν να αποκτήσουν τις μετοχές των Καρώνη και Αντύπα, τότε θα πληρώσει επιπλέον 1,5 δισ. και κάτι παραπάνω, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος πέραν των 3 δισ.
Νομικοί κύκλοι που έχουν γνώση της σύμβασης αναφέρουν πως εκεί περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία της αποτίμησης. Πάνω σε αυτά τα μοντέλα αξιολόγησης, ο Χάρης Καρώνης φαίνεται ότι βασίζει την κίνησή του.
Στην Ελλάδα, τραπεζικές πηγές, θεωρούν πως τα δημοσιευματα του τελευταίου διαστήματος που «κεντράρουν» στην Viva, έχουν ως πηγή πληροφόρησης την JP Morgan, θέλοντας να αμφισβητήσουν και να υποβαθμίσουν τη δυναμική της Viva και θεωρούν ήσσονος σημασίας τα όσα γράφτηκαν πως η διενεξη δηλαδή έχει να κάνει με τον διορισμό μελών στο ΔΣ, ή τα περί Σειρηνάκη…
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση, μεταξύ των δύο πλευρών (απόρρητη σε ότι αφορά το ύψος της αποτίμησης), με την οποία καθορίζεται στη λεπτομέρεια της η διαδικασία της συναλλαγής. Ειδικότερα, η JP Morgan μπορεί μέχρι τα μέσα του 2025 να αγοράσει με συγκεκριμένη διαδικασία τιμής το 51,5%. Σε περίπτωση διαφωνίας επί της αποτίμησης, την δουλειά αναλαμβάνει ανεξάρτητος σύμβουλος που θα ορίσει την τιμή που θα γίνει η συναλλαγή. Την επιλογή όμως θα έχει το board της VIva, από το οποίο ο Καρώνης απέκλεισε την JPMorgan.
Το παιχνίδι της JPMorgan
Οι Αμερικάνοι, πάντως, έχουν επιλέξει να κινηθούν ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό: Από τη μια τα δημοσιεύματα και από την άλλη μέσω της πρεσβείας. Η δεύτερη προσέγγιση αυξάνει την πίεση στον Χάρη Καρώνη.
Το ήδη βαρύ κλίμα επιδείνωσαν τα δημοσιεύματα -τα οποία εκτιμάται ότι τροφοδοτήθηκαν από την πλευρά της JPMorgan. Αυτά ενοχλούν το Μαξίμου, απευθείας, καθώς πλήττουν το αφήγημα της εισόδου ξένων κεφαλαίων και της αξιοπιστίας των εποπτικών φορέων στην Ελλάδα, ενώ διαβρώνουν την αξιοπιστία συγκεκριμένων παραγόντων στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.