Να διαχειριστεί την υποβόσκουσα εσωτερική κρίση που εκδηλώνεται επ αφορμής της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης για την εξίσωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια σειρά από προκλήσεις, τόσο στο εσωκομματικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Από τη μια επιχειρεί να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία στον χώρο του κοινωνικού προοδευτικού κέντρου και από την άλλη προσπαθεί να εγγράψει τις δυνατές λιγότερες απώλειες από την συντηρητική κομματική βάση.
Θέλοντας να αποφύγει ρήξη στις κομματικές γραμμές, που θα οδηγούσε σε νέο ανασχηματισμό, αλλά επιδεικνύοντας πολιτικό σθένος και αποφασιστικότητα για να κερδίσει αμετάκλητα το κοινωνικό κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι δεν θα θέσει κομματική πειθαρχία. Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία ως δούρειο ίππο για να διασπάσει την προσήλωση της κοινωνίας στο παραδοσιακό προοδευτικό κέντρο και την Αριστερά και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη ότι αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος, το οποίο όμως τελικά το σπρώχνει κάτω από το χαλί, πετώντας το μπαλάκι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Έτσι, ενώ επιδεικνύει δημοκρατική διάθεση, στην πραγματικότητα επιχειρεί να αποσοβήσει το πολιτικό κόστος βασιζόμενος στους ψήφους της αντιπολίτευσης, την οποία θα χρεώσει ως αντιδραστική εάν τελικά δεν στηρίξει τον νόμο.
Πολιτική πιρουέτα
Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι δύο: Από τη μία η εξίσωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και από την άλλη το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Η αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και οι προσπάθειες lobbying από ιεράρχες σε βουλευτές αποτελούν ζήτημα, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να να υπερβεί με την απόσυρση της κομματικής πειθαρχίας. Μάλιστα, για το θέμα της τεκνοθεσίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε σε συνέντευξή του ότι στην Ελλάδα οι άνδρες έχουν δικαίωμα υιοθεσίας από το 1949. Έτσι, θα προσπαθήσει να περάσει το ζήτημα αβρόχοις ποσί.
Ρίσκο και ισορροπίες
Η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα δώσει πόντους στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της θέσης της χώρας στους δείκτες Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και περιληπτικότητας. Συνδυαστικά, οι μεταρρυθμίσεις στον Αθλητισμό, τη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στρώνουν το έδαφος για νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Συνολικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πιέσει τα πράγματα στα άκρα με με την Εκκλησία, καθώς όπως δήλωσε θα κινηθεί… ισορροπιστικά:
- Θα θεσμοθετηθεί πλήρως ο γάμος ομόφυλών ζευγαριών με ίσα δικαιώματα, όπως ο γάμος ετερόφυλων ζευγαριών.
- Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον υφιστάμενο νόμο περί παρένθετης μητέρας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δοθεί το δικαίωμα σε ομόφυλα ζευγάρια ή σε άντρες που ζουν μόνοι τους να χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα για την απόκτηση παιδιού.
- Θα θεσμοθετηθούν ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά τα οποία ήδη έχουν γεννηθεί σε ομόφυλες οικογένειες και τα οποία μέχρι τώρα δεν απολάμβαναν των ήδη δικαιωμάτων με τα παιδιά ετερόφυλων ζευγαριών.
Τα προβλήματα από τη ΝΔ
Μέχρι στιγμής, από το εσωτερικό της Ν.Δ. το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα Μάκης Βορίδης, καθώς ο υπουργός Επικρατείας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση. Ανάλογη τοποθέτηση έχει κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών καθώς και αρκετών βουλευτών.
Την αρχή από πλευράς βουλευτών έκανε χθες ο Θάνος Πλεύρης, που δήλωσε τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λέγοντας ότι δεν θα την ψηφίσει. Την αντίθεσή έχει εκφράσει και η Άννα Νταλάρα, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει. Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταψηφίσει ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη.
Από την αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου έχει δηλώσει το ΚΚΕ και τα κόμματα της ακροδεξιάς. Από την άλλη πλευρά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο, ζητώντας διορθώσεις και παρεμβάσεις.
Σχεδόν στο σύνολό του το πολιτικό τοπίο κινητοποιείται, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν με «όχημα» τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να καταφέρουν πλήγματα στην εικόνα σταθερής υπεροχής που διατηρούν η κυβέρνηση και η Ν.Δ.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στο γάμο, την απαλοιφή κάθε διάκρισης. Ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δυο ανθρώπων αλλά και ένα νομικό στοιχείο. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Μιλάμε πάντα για πολιτικό γάμο, δεν μιλάμε για εκκλησία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Θέλω να δω αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή άποψη, δεν θέλω να διχάσω. Θα ακούσουμε την άποψη της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία είναι αυτή που νομοθετεί.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των παιδιών. Είναι μια πραγματικότητα ότι ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Ανέφερε ένα παράδειγμα: μια μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν αυτό συμβεί η σύντροφός της δεν θα έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Δεν πρέπει να το ρυθμίσουμε αυτό;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν πειράξει καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αυτή είναι η διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θα προχωρήσουμε σαν κοινωνία αλλά δεν θα πειραματιστούμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «γονέας 1» και «γονέας 2».
Σε ότι αφορά τη υιοθεσία τόνισε ότι από το 1946 επιτρέπεται σε ένα άνδρα να υιοθετήσει.
Αναφορικά με το πόσο χρόνο θα δώσει στον διάλογο για το νομοσχέδιο απάντησε «εκτιμώ όχι πολύ. Δεν βάζω εκλογικό ορόσημο. Από την στιγμή που ανοίγω τη συζήτηση δεν το κάνω για το παραπέμψω στις καλένδρες.
Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, δήλωσε. Σε ότι αφορά τους υπουργούς είπε ότι και αυτοί ψηφίζουν ως βουλευτές, αν και υπάρχει μια μεγαλύτερη δέσμευση. Αλλά και αυτό είναι λεπτομέρεια. Από τι στιγμή που ξέρω ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές μας θα προσπαθήσουμε να πείσουμε βουλευτές και άλλων κομμάτων.