Στρατηγική εξώθησης της merger resolution φαίνεται ότι ακολουθεί ο ισχυρός άνδρας της Viva Wallet, καθώς μέσω διαρροών διαμηνύει ότι η λύση στην αντιπαράθεση με τη JPMorgan θα έρθει είτε στα δικαστήρια είτε μέσω εξαγοράς…
Καθώς η αντιπαράθεση με τη JPMorgan έχει γίνει πρωτοσέλιδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, ο CEO της Viva Wallet Χάρης Καρώνης επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη δυναμική ως μοχλό πίεσης για να επιβάλλει τη μετοχική εκκαθάριση της fintech startup που εξελίχθηκε σε minibank powerhouse.
Να σημειωθεί ότι τα δημοσιεύματα για τη σύγκρουση μετόχων έχουν προκαλέσει ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμβουλος του πρωθυπουργού φέρεται να έχει ενημερωθεί και να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Το θέμα θέτει μέσω ανεπίσημων διαύλων και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Με διαρροές του στα media ο -εσχάτως ομιλιτικότατος- Χάρης Καρώνης επιχειρεί να επιβάλλει διέξοδο στην σύγκρουση με τη JPMorgan. Ειδικότερα, με δηλώσεις -που αποδίδονται σε πηγές από το περιβάλλον του- στο Mononews αναφέρει ότι:
«Αν η JP Morgan έχει άσχημη σχέση με την Viva Wallet θα φανεί στα δικαστήρια και όχι νωρίτερα. Αν δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία, από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στα δικαστήρια, αλλά ο ένας εξαγοράζει τον άλλο. Από τη στιγμή που δεν έχεις δει έναν από τους δύο να αγοράζει τον άλλο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…».
Ωστόσο, ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan δεν φαίνεται διατεθειμένος να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξαγοράσει ολοκληρωτικά την Viva Wallet. Αντιθέτως, τα ζητήματα στα οποία εστιάζονται τα δημοσιεύματα αφορούν παραβάσεις του καταστατικού και του κανονισμού λειτουργίας/ Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι οικοδομείται το νομικό υπόβαθρο για να κριθεί ακατάλληλη η διοίκηση επειδή παραβαίνει τα όρια που ίδια έθεσε και ως εκ τούτου να θεωρηθεί αναξιόπιστη προς τους μετόχους. Αν και κάτι τέτοιο θα κριθεί στα δικαστήρια, η προοπτική της σύγκρουσης ή ακόμη και η εκδήλωσή της θα αποτελέσει πλήγμα στην αξία της Viva Wallet, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς και απόσυρση καταθέσεων.
Οι ίδιες πηγές επιχειρούν να ανακατευθύνουν το ωστικό κύμα της επίθεσης από το πρόσωπο του Χάρη Καρώνη σε αυτό το επικεφαλής της JPMorgan Jamie Dimon, εγχείρημα που φαίνεται να στερείται ουσιαστικής βάσης. Στόχος όμως δεν είναι να πείσει, αλλά να δείξει ότι ο ίδιος δεν πείθεται…. Μάλιστα, οι “πηγές” επισημαίνουν ότι πλέον η αποτίμηση της Viva υπερβαίνει τα 3 δισ., θέτοντας έτσι τον πήχη για την εξαγορά του ποσοστού που ελέγχει ο ίδιος.
Σήμερα, ο Χάρης Καρώνης ελέγχει το 51,5%, ενώ η JPMorgan το 48,5%.
Έτσι, ο Χάρης Καρώνης καθιστά σαφές ότι θα “πουλήσει ακριβά το τομάρι του”, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπαναχωρήσει.
Το θέμα της σύγκρουσης
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο μετόχων φαίνεται ότι ξεκίνησε για τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου, καθώς οι 2 από τους 3 εκπροσώπους της JP Morgan στο ΔΣ της Viva, παραιτήθηκαν πρόσφατα.
Συγκεκριμένα, η Jessica Marlborough και ο James Crotty -που είχαν επιλεγεί από την JP Morgan, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο πενταμελές ΔΣ της Viva Wallet στις 24 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Και ότι η διοίκηση της Viva αγνόησε τα αιτήματα της αμερικανικής τράπεζας για τον διορισμό δύο αντικαταστατών και αντ’ αυτού διόρισε στις κενές θέσεις (ως μη εκτελεστικά μέλη) τον CFO του ομίλου Δημήτρη Κοντούλη και τον επενδυτή Δημήτρη Αφεντούλη.
Βέβαια, είχε προηγηθεί η άρνηση της JPMorgan να στηρίξει με 100 εκατ. την Viva Wallet για να ανταποκριθεί σε έλεγχο της ΕΚΤ.