Τη σύλληψη επικεφαλής εταιρίας συμβούλων με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας για λογαριασμό της MI6 ανακοίνωσε η Κίνα, κίνηση που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του Πεκίνου, απέναντι στο Λονδίνο, καθώς οι δύο χώρες συζητούν την υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη ακαδημαϊκός στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Αν και το Πεκίνο αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη σε κατασκοπεία κατά της Μεγάλης Βρετανίας, η απόφαση για την αποκάλυψη κατασκοπευτικού δικτύου και η σύλληψη κατασκόπου αποτελούν κινήσεις τακτικισμού και όχι ουσίας.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι οι εξελίξεις υπονομεύουν τη δυναμική επαναπροσέγγισης Λονδίνου – Πεκίνου, η οποία έχει δείξει να αποκτά βάσεις ιδιαίτερα με την Σύνοδο AI, στην οποία προσκλήθηκε και μάλιστα χωρίς περιορισμούς στη συμμετοχή η Κίνα.
Η σύλληψη
Ειδικότερα, η Κίνα συνέλαβε τον επικεφαλής μιας υπερπόντιας εταιρίας συμβούλων για φερόμενη κατασκοπεία στο ασιατικό έθνος για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, μεταδίδει το Bloomberg.
Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η υπηρεσία πληροφοριών MI6 του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησε τον σύμβουλο από μια «τρίτη χώρα» για τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων. Ο φερόμενος κατάσκοπος, με το επώνυμο Huang, παρείχε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρατικά μυστικά και πληροφορίες, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό WeChat του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (MSS).
Η δήλωση του MSS δεν προσδιόρισε καμία εταιρία ή την εθνικότητα του Huang. Η βρετανική πρεσβεία στο Πεκίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Η έρευνα υπογραμμίζει τον συνεχή έλεγχο του Πεκίνου στον τομέα των συμβούλων, ο οποίος τον περασμένο χρόνο έχει υποστεί καταστολή για θέματα κατασκοπείας και κατηγορείται συχνά από το MSS για διαρροή απόρρητων πληροφοριών.
Η Κίνα ανέφερε ότι η MI6 προσέγγισε τον Huang το 2015 για συνεργασία στις υπηρεσίες πληροφοριών, καθοδηγώντας τον σύμβουλο να ταξιδέψει στη χώρα πολλές φορές και να συλλέξει πληροφορίες. Η υπηρεσία κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου εκπαίδευσε και εξόπλισε το άτομο για να πραγματοποιήσει κατασκοπεία, ανέφερε το MSS.
Στο στόχαστρο οι εταιρίες συμβούλων
Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειες για την πάταξη της κατασκοπείας και υιοθέτησε έναν νέο νόμο για την αντικατασκοπεία που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Αυτή η νομοθεσία διευρύνει τον κατάλογο των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατασκοπευτικές, εντείνοντας τους κινδύνους για τις ξένες εταιρίες.
Οι εταιρίες συμβούλων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο. Τον Απρίλιο, η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Bain & Co. δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές ανέκριναν το προσωπικό στο γραφείο της στη Σαγκάη. Ένα μήνα αργότερα, αξιωματούχοι ασφαλείας επισκέφτηκαν και ερεύνησαν το γραφείο της εταιρίας εμπειρογνωμόνων-ερευνών Capvision στη Σαγκάη, κατηγορώντας την εταιρεία ότι υποκινούσε τις προσπάθειες κατασκοπείας από ξένες οντότητες.