Με αιχμές προς την ιεραρχία της Αστυνομίας παρέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που θα είναι υπουργός για πέμπτη φορά, , ενώ για σύγκρουση με νοοτροπίες και κατεστημένα έκανε λόγο ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Οικονόμου.
Συμπερασματικά, αμφότεροι οι κ. Χρυσοχοΐδης και Οικονόμου μίλησαν για μια αστυνομία που έχει μείνει πίσω, για καθεστωτικές νοοτροπίες, με τον εισερχόμενο υπουργό να μιλά ανοιχτά για νεκρούς πολίτες και αστυνομικούς, να τραβά γραμμή με το χθες και να ξεκαθαρίζει ότι η αστυνομία δεν εκδικείται.
Η ανάληψη καθηκόντων από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έρχεται λίγο πριν τις ετήσιες κρίσεις στο πλαίσιο των οποίων το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να αντικαταστήσει τον αρχηγό της Αστυνομίας, δημιουργώντας δυναμική ευρύτερων ανακατατάξεων. Ήδη, ο νέος υπουργός προανήγγειλε την επαναδρομολόγηση διοικητικών και οργανωτικών μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία, καθώς και για σύστημα αξιολόγησης και διαρκή εκπαίδευση στην Ακαδημία.
Κανείς εκ των δύο δεν αναφέρθηκε στην έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος και της οπαδικής βίας, αλλά της βίας γενικότερα και της κοινωνικής ανοχής που αυτή απολαμβάνει. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται ότι με τις δηλώσεις του επιχείρησε να στείλει πολυεπίπεδα μηνύματα, με απολήξεις και εκτός της διοικητικής και επιτελικής δομής της αστυνομίας, ξεκαθαρίζοντας ότι
«Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες, να δημιουργούμε καθημερινά, να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας. Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω. Οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης και πρόσθεσε: «Τραβάμε γραμμή. Είχαμε νεκρούς. Πολίτες, νέα παιδιά και αστυνομικούς, νέα παιδιά. Στους νεκρούς προσκυνάμε και δεν ξεχνάμε. Η αστυνομία όμως δεν εκδικείται. Τιμά τη μνήμη των δικών της και των πολιτών, με το να δουλεύει και να προχωρά. Τραβάμε γραμμή κι εγώ πρώτος απ΄ όλους. Πίκρες, πικρίες, αδικίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε. Γιατί ο αστυνομικός έχει στολή και αποστολή. Όταν την φοράς πρέπει και να την τιμάς».
Η ξεκάθαρη ισότιμη αναφορά στους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες μοιάζει με μήνυμα προς συγκεκριμένους μηχανισμούς που δρουν εντός και εκτός της Αστυνομίας για την δημιουργία εντυπώσεων και την καλλιέργεια κλίματος.
Συνδυαστικά, πάντως, οι αναφορές τόσο του Γιάννη Οικονόμου στις συγκρουόμενος με νοοτροπίες και κατεστημένα και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ανάγκη για επιταχυνση των μεταρρυθμίσεων και την αλλαγή κουλτούρας, αποτελούν ταυτόχρονα αναγνώριση του μετώπου μεταξύ της ιεραρχίας της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας.