Νέες αναταράξεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι σκοπεύει να δανειοδοτήσει το κόμμα από προσωπικά του κεφάλαια, καθώς κάνει την ηγεσία του να φαίνεται ολοένα και περισσότερο με επιχειρηματική συναλλαγή…
Με κανονική εξαγορά μοιάζει ολοένα και περισσότερο η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την εκλογή με ψήφους μη-μελών και τη διάσπαση, ο νέος πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να δανειοδοτήσει το κόμμα από προσωπικούς του πόρους, κάτι που η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν προβλέπει.
Η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη να δανειοδοτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με προσωπικά του κεφάλαια, προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό, ενώ στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος ανοίγει νέα μέτωπα, τα οποία ο ίδιος επιχειρεί να οριοθετήσει στους αποχωρήσαντες βουλευτές, αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσουν εμπλοκή και στις σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη ερμηνεύεται ως προσπάθεια να υπερκεράσει αντιδράσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και ελέγχου των κομματικών ΜΜΕ, ακόμα και από τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη. Επίσης, από νομικής πλευράς η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προσκρούει και σε νομικά ζητήματα, καθώς δεν προβλέπεται η δανειοδότηση των κομμάτων εκτός του τραπεζικού συστήματος, ακριβώς για να αποφευχθούν κίνδυνοι χειραγώγησης.
Το θέμα ανέκυψε μετά την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα για τη Βιέννη για τις διακοπές των Χριστουγέννω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιλογή του χρόνου από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.
Το δάνειο Κασσελάκη
Κλείνοντας τους λογαριασμούς του 2023, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να προχώρησε σε προσωπικό δάνειο προς το κόμμα, καθώς τόσο οι «τρύπες», αλλά και οι επείγουσες υποχρεώσεις, όπως η καταβολή δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στα κομματικά μέσα δεν μπορούσαν να περιμένουν το… 2024.
Το ζήτημα που εγείρεται πλέον είναι σαφές: Αν ο Κασσελάκης χρηματοδοτεί το κόμμα, τότε το κόμμα του χρωστάει και κατ επέκταση ο ίδιος έχει απόλυτη εξουσία, να διακόψει τη χρηματοδότηση ανά πάσα στιγμή. Αυτή η συνθήκη όμως δρα και προληπτικά, στέλνοντας μήνυμα ότι ο εργοδότης δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσωπικά ο πρόεδρος. Αν αυτά προστεθούν στις κραυγές για λογοκρισία στα κομματικά media, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνεται την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ως… εξαγορά και μάλιστα επιθετική.
Αν και η χρηματοδότηση του κόμματος από τον πρόεδρο, υπό τη μορφή δανείου έχει νομικά ζητήματα, εν τούτοις το μείζον πρόβλημα είναι η ανάγκη του προέδρου να διαρρεύσει την κίνησή του. Αυτή ακριβώς η επιλογή γίνεται αντιληπτή ως μήνυμα… εμπέδωσης κυριαρχίας.
Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ
Από το περιβάλλον του κ. Σκουρλέτη υπογραμμίστηκε με νόημα πως κατά τη θητεία του ως Γραμματέας του κόμματος μηδενίστηκε το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Εθνική Τράπεζα, που εκκρεμούσε μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον αείμνηστο, Μίμη Δαρειώτη, που είχε την ευθύνη επί των οικονομικών του κόμματος, ο κ. Σκουρλέτης το 2019 διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης, προπληρώνοντας τις εναπομείνασες δόσεις του δανείου του κόμματος στη συγκεκριμένη τράπεζα, με αποτέλεσμα αυτό να μηδενιστεί. Επιπλέον, την περίοδο που ο κ. Σκουρλέτης διετέλεσε Γραμματέας του κόμματος, υπήρξε μείωση κατά 40% στο μισθολόγιο των ατόμων που μισθοδοτούνταν από το κόμμα, εξορθολογίζοντας ακόμη περισσότερο το κομματικό ταμείο.
Αντίστοιχα, από το περιβάλλον του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και εκείνος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για ένα χρόνο και πέντε μήνες, επισημάνθηκε σε έντονο τόνο ότι όταν εκείνος παρέδωσε το κόμμα δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ, με τις ίδιες πηγές να χαρακτηρίζουν τις διαρροές από το περιβάλλον Κασσελάκη περισσότερο ως μομφή στο πρόσωπο του ίδιου του κ. Τσίπρα. Και αυτό γιατί, όπως ανέφεραν με νόημα, οι γραμματείς δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά του κόμματος.