Καθώς το ΑΙ επελαύνει και οι υποδομές δικτύου καθίστανται ολοένα και πιο κρίσιμες, ενώ οι γεωοικονομικοί ανταγωνισμοί παράγουν εντάσεις και ο κίνδυνος της τεχνολογικής αποσύνδεσης ΗΠΑ και ΕΕ με την Κίνα προκαλεί συχνά κλυδωνισμούς στις αγορές, έχει σημασία να προσδιορίσουμε ποιοί πραγματικά κρατούν τα κλειδιά των υποδομών σε παγκόσμια κλίμακα.
Καθώς η τεχνολογία πληροφορικής έχει αναπτυχθεί γρήγορα και έχει αναπτυχθεί προς την κύρια εφαρμογή των δικτύων 5G, του internet of things και του cloud computing, το ίδιο συμβαίνει και με τα στοιχεία που διευκολύνουν τις συνδέσεις δικτύου για παρόχους υπηρεσιών και εταιρικούς χρήστες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Statista Market Insights, «Οι πόροι υλικού που επιτρέπουν τη συνδεσιμότητα ενσύρματου και ασύρματου δικτύου, την επικοινωνία, τις λειτουργίες και τη διαχείριση καθώς και την πρόσβαση στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών και στο διαδίκτυο» θα έχουν παγκόσμια αξία περίπου 192 δισ. δολαρίων το 2023.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τιμής εκτιμάται ότι συνδέεται σε δίκτυα παρόχων υπηρεσιών που καλύπτουν routers και switches, τηλεφωνία IP, ευρυζωνική πρόσβαση και μετάδοση μικροκυμάτων. Όταν εξετάζετε ποιος ελέγχει τα μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς, μια εταιρία ηγείται, αν και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.
Με μερίδιο αγοράς 27% στο τμήμα υποδομής δικτύου, η Huawei αφήνει πίσω της ανταγωνιστές από Ευρώπη και ΗΠΑ, με απόσταση 10 ποσοστιαίων μονάδων το 2020. Η κινεζική εταιρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης ισχυρής τεχνολογίας 5G για αρκετό καιρό, αν και ορισμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει απαγορεύσεις αδειών εξαγωγής, ενώ έπληξαν με κυρώσεις τις πωλήσεις smartphone της Huawei και απέκλεισαν την εταιρία από τα σχέδιά της να επεκτείνει και να δημιουργήσει δυνατότητες δικτύου 5G υπό τον φόβο κατασκοπείας από την κινεζική κυβέρνηση, καθώς και με κατηγορίες ότι επιτρέπει πρόσβαση στις υποδομές της σε ξένους πράκτορες.
Μεταξύ άλλων βασικών παραγόντων στην αγορά υποδομής δικτύου είναι οι Η.Π.Α. ο γίγαντας τηλεπικοινωνιών Cisco, η Motorola Solutions καθώς και η NEC από την Ιαπωνία. Η Ευρώπη βρίσκεται επίσης στη λίστα με τη Nokia και την Ericsson από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αντίστοιχα.
Ενώ τα μερίδια αγοράς μπορεί να υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό, οι ευρωπαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών και δικτυακών υποδομών αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. Στις 19 Οκτωβρίου, η Nokia ανακοίνωσε το σχέδιό της για απόλυση 14,000 υπαλλήλους ή το 16% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εν μέσω απογοητευτικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, προσθέτοντας στις πολυάριθμες εταιρίες τεχνολογίας που απολύουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων τους τους τελευταίους μήνες. Η Ericsson, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση σε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, απέλυσε 8.500 υπαλλήλους τον Φεβρουάριο και επιπλέον 750 τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
You will find more infographics at Statista