Οι Ελβετοί είναι μακράν οι μεγαλύτεροι αποταμιευτές μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το μέσο ποσοστό αποταμίευσης για τα ελβετικά νοικοκυριά είναι περίπου 19% (στοιχεία από το 2022).
Αυτό είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι περίπου 6%. Όπως φαίνεται στο infographic, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται επίσης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με ποσοστό αποταμίευσης νοικοκυριών περίπου 11%, ενώ η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πέφτουν κάτω από αυτό, περίπου στο 2%.
Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών που αναφέρεται στη μελέτη αντιπροσωπεύει το συνολικό ποσό της αποταμίευσης ως ποσοστό του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, που σημαίνει τον καθαρό μισθό συν τα εισπραχθέντα κοινωνικά επιδόματα και μείον τους καταβληθέντες φόρους, παρέχει μια επισκόπηση του μέσου μέρους του εισοδήματος που εξοικονομείται από τα νοικοκυριά, συμβάλλοντας κάθε χρόνο στην αύξηση του οικονομικού τους πλούτου.
Auditor’s note: Απογοητευτικά στοιχεία για την Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη της Statista, αλλά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στον ΟΟΣΑ και αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα. Απ΄αυτά προκύπτει ότι η αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι αρνητική, ήτοι τρώνε από τα έτοιμα. Αυτό δείχνει ότι η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έχει διαφορετική προέλευση και ότι η εσωτερική υποτίμηση συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα. Υπ΄αυτό το πρίσμα και με τον πληθωρισμό να επιμένει, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνει και είναι πολύ λιγότερο περιεκτική, δημιουργούνται εύλογα ερωτηαμτικά για τη βιωσιμότητα του οικονομικού μοντέλου και τις προοπτικές για την εσωτερική κατανάλωση.