Αντικρουόμενες και αντιφατικές παραμένουν οι πληροφορίες από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τη μια μέρα κυριαρχούν οι διαπραγματεύσεις και το νέο σχέδιο της Αιγύπτου για ανακωχή και την επόμενη οι δηλώσεις Νετανιάχου για τον “ανένδοτο” πόλεμο κατά της Χαμάς. Σε καθημερινή βάση αυξάνονται οι νεκροί και κυρίως οι άμαχοι με έμφαση στα παιδιά, ενώ εντείνετα η ριζοστικοποίηση και ο κίνδυνος διάχυσης.
Ιδιαίτερα ρευστό παραμένει το σκηνικό στη Μέση Ανατολή, καθώς το τέλος του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ η ένταση διαχέεται με τις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία, διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο. Την ίδια στιγμή ΗΠΑ και Βρετανία επιχειρούν να βάλουν στο κάδρο το Ιράν, η Ευρώπη προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με την Τεχεράνη και η Αίγυπτος αναζητά ρεαλιστικές πρωτοβουλίες.
Για την Ευρώπη οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, καθώς εκτός από τα προβλήματα στο εμπόριο και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η Κομισιόν έχει θέσει την περιοχή σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων τις ημέρες των γιορτών. Ήδη τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν δεχθεί Γαλλία και Βέλγιο, ενώ συλλήψεις έγιναν στην Τσεχία. Η κατάσταση μπορεί εύκολα να εκτραχυνθεί, ενώ η εκτόνωση της έντασης και επούλωση των τραυμάτων στις κοινωνίες θα είναι μια μακρά και πολύ δύσκολη διαδικασία.
Η αναβίωση του αντιμουσουλμανισμού, του αντισημιτισμού και της ξονοφοβίας, παράλληλα, αποτελεί ιδανικό έδαφος για την ανάκαμψη των λαϊκιστικών και ιδιαίτερα ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Ήδη, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη της Λεπέν στις Ευρωεκλογές, ενώ ουδείς αμφισβητεί την κυριαρχία Ορμπάν. Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Ολλανδία μετά την επικράτηση των ακροδεξιών στις εκλογές, ενώ τα προβλήματα διαχέονται τάχιστα, απειλώντας την ευρωπαϊκή συνοχή.
21.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.915 ανθρώπους, από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου.
Στον απολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται 241 άνθρωποι που σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, διευκρίνισε το υπουργείο, το οποίο έκανε επίσης λόγο για 54.918 τραυματίες από την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 382 άνθρωποι τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
Nετανιάχου: Οι επιχειρήσεις θα ενταθούν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε εκ νέου πως δεν θα υπάρξει ειρήνη, παρά μόνον αν η Λωρίδα της Γάζας «αποστρατιωτικοποιηθεί» και αφού «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η «παλαιστινιακή κοινωνία», ενώ διεμήνυσε πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί» η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.
«Δεν θα σταματήσουμε (…) Θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διαμήνυσε ο κ. Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη. «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», είπε.
Η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα «απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας», ανέφερε ακόμη ο κ. Νετανιάχου, που αποκλείει την ανάθεση της διακυβέρνησης του θύλακα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.
Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας.