Διαχείριση απορριμμάτων: Μια μάλλον σύνθετη άσκηση με εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια περιορισμού της επιβάρυνσης του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί η πρόοδος και να αξιολογηθούν ενιαία οι δράσεις, το Yale συνέταξε έναν παγκόσμιο πίνακα που κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την τις δράσεις και την αποτελεσματικότητα τους.
Η ασφαλής διαχείριση οικιακών και εμπορικών στερεών απορριμμάτων δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες στην Ασία και την Αφρική. Η τελευταία ήπειρος λαμβάνει τους χειρότερους βαθμούς, με 15 χώρες να βαθμολογούνται με όχι περισσότερους από 10 στους 100 βαθμούς στην υποκατάταξη διαχείρισης απορριμμάτων του Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης του Yale. Τέσσερις ασιατικές χώρες σκοράρουν εξίσου χαμηλά- Μιανμάρ, Αφγανιστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Ωστόσο, οι χώρες της Νότιας Ασίας, καθώς και η Καμπότζη, η Μογγολία, το Ουζμπεκιστάν και το Λάος κατατάσσονται μόνο λίγο υψηλότερα.
Η Ελλάδα, αν και η εμπειρία πολλών δεν είναι θετική, κατατάσσεται στην 37η θέση του δείκτη, πάνω από τον Καναδά, την Κύπρο, ακόμα και τις ΗΠΑ που κατατάσσονται στην 46η θέση.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υποθέτει ότι η παραγωγή αποβλήτων στην υπο-Σαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία θα αυξηθεί ταχύτερα μέχρι το 2050 λόγω του μεγάλου πληθυσμού των περιοχών που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία πρόσβασης στις σύγχρονες καταναλωτικές αγορές. Ενώ παρουσιάζει βραδύτερη ανάπτυξη, η Ανατολική Ασία-Ειρηνικός είναι ήδη η περιοχή που παράγει τα περισσότερα απόβλητα σήμερα και θα παραμείνει σε αυτή τη θέση και στο μέλλον.
Και οι δύο εξελίξεις υποδηλώνουν αυξημένες προκλήσεις για την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το Yale, τα στερεά απόβλητα παράγουν το 5 τοις εκατό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ενώ αποτελούν επίσης πηγή μόλυνσης και ρύπανσης του εδάφους, του νερού, του αέρα και των τροφίμων μέσω έκπλυσης, καύσης και παρασίτων όταν δεν διαχειρίζονται σωστά.
Καθώς συχνά φτάνουν στους ωκεανούς, τα πλαστικά απόβλητα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιας ζωής. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση των αποβλήτων δεν συμβαδίζει με την αυξανόμενη παραγωγή αποβλήτων σε χώρες όλων των εισοδηματικών επιπέδων.
Τα κράτη με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Αμερική είναι η Αϊτή και η Βενεζουέλα, ενώ στην Ευρώπη, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο είναι τα λιγότερο επιτυχημένα στη διαχείριση απορριμμάτων.
Οι ανεπτυγμένες ασιατικές χώρες, εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα συγκαταλέγονται στις 10 χώρες με την καλύτερη βαθμολογία μαζί με τις Σκανδιναβικές και γερμανόφωνες χώρες, καθώς και το Λουξεμβούργο και την Τσεχική Δημοκρατία.
Η Αυστραλία κατατάσσεται στην 12η θέση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 26η θέση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 46η.
You will find more infographics at Statista