Νέες ενδείξεις ότι Μητσοτάκης και Ράμα έχουν εμπλακεί σε ένα νέο διπλωματικό τανγκό επιδιώκοντας την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσεις, εξαιτίας της υπόθεσης Μπελέρη.
Στον Φρέντη Μπελέρη ως “εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας” αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κίνηση που αναγνωρίζεται ως “θετική” από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ ακολουθεί τη δημόσια υποβάθμιση του θέματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζητούσε να αναγνωριστεί ως δήμαρχος και να ορκιστεί ο Φρέντη Μπελέρης.
Οι εκατέρωθεν δηλώσεις δείχνουν ότι στα παρασκήνια οι διαβουλεύσεις έχουν παράξει μια νέα χορογραφία, η οποία φαίνεται ότι έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όταν η Ελλάδα μπλόκαρε αναφορά στην ενταξιακή δυναμική Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Πλέον, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ιανουαρίου, καθώς ήδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρξε συμμφωνία τόσο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για το Μεταναστευτικό.
Σε διμερές επίπεδο, για “ελπίδα άρσης του αδιεξόδου” κάνει λόγο ακόμη και η ΕΡΤ, η οποία υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου και ως εκ τούτου τα όσα μεταδίδει απηχούν τις θέσεις της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε τόσο κομβικής σημασίας ζητήματα.
«Ο Αλβανός πρωθυπουργός αποδέχτηκε για πρώτη φορά το αποτέλεσμα των εκλογών, απεδέχθη την πολιτική βούληση του λαού της Χειμάρρας. Αποκάλεσε ρητά τον Φρέντι Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως ο ασκών τη δημαρχία κ. Γκόρο. Εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση είχε μια στάση πολύ σαφής, πολύ συνεπής. Είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρξουν απτά δείγματα ώστε ο Φρέντι Μπελέρη να αναλάβει καθήκοντα» είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Πράγματι, υπήρξε ένα θετικό βήμα εκ μέρους του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος αποδέχθηκε επί της αρχής ότι έχουμε ένα νέο δήμαρχο και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποχωρήσει από την άσκηση των καθηκόντων ο δήμαρχος Γκόρο. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε κατά πόσο οι επόμενες ενέργειες είναι συμβατές με εκείνα τα οποία έχουμε θέσει ως όρο. Θετικό βήμα ότι απεδέχθη το αυτονόητο» πρόσθεσε.
Auditor’s note: Χαμένος στη μετάφραση
Ωστόσο, η δήλωση του Έντι Ράμα δεν κινείται στο πνεύμα που την ερμηνεύει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αλλά στο αντίθετο: Ο Έντι Ράμα χαρακτηρίζει ο ίδιος εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας τον Φρέντη Μπελέρη και προασπίζεται την απόφαση του Δικαστηρίου να μην επιτρέψει την ορκωμοσία του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ανήκει ξεκάθαρα στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, αυτό είχε αναγνωρίσει πρώτος με δηλώσεις του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αλβανός πρωθυπουργός διαχωρίζει το καθεστώς του εκλεγμένου δημάρχου από τον εν ενεργεία αποδίδοντας στο Δικαστήριο τη δικαιοδοσία να αποφανθεί για το πλαίσιο και τον χρόνο της ορκωμοσίας. Το Δικαστήριο, μάλιστα, απέρριψε την αίτηση άρσης μέτρων προσωρινής κράτησης για την ορκωμοσία Μπελέρη, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαίρεσής του, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ποινικής δίκης ή ακόμη και ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος εφόσον αποδειχθεί η κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε το μήνυμα στην Αλβανία: «Καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά το κράτος Δικαίου, τα πολιτικά δικαιώματα, το τεκμήριο αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη, καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας». Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η Ελλάδα σέβεται την αλβανική δικαιοσύνη, πλην όμως θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση έτσι ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του ο Φρέντι Μπελέρη».
Αναφερθείς στην απόφαση του δικαστηρίου της Αλβανίας για θέματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή ο περιορισμός του Μπελέρη σε καθεστώς προσωρινής κράτησης τον εμποδίζει να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα.
Τι είπε ο Έντι Ράμα
Ο Έντι Ράμα στην ανάρτησή του ανέφερε: «Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:
Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Ειδικό Δικαστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.
Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει ως τέτοιος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και είναι εύκολα κατανοητή.
Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου, απουσία του νικητή, σαφώς τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας.
Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».