Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε τελικά στο κάλεσμα των ΗΠΑ να συμμετάσχει στην task force για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων επιθέσεων πειρατών των Χούτι σε πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα στείλει φρεγάτα στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της task force που συγκροτούν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των πειρατών. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ότι η απόφαση δεν ήταν συλλογική, ήτοι της κυβέρνησης και του ΚΥΣΕΑ, αλλά προσωπικά του Κυριάκου Μητστοάκη.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, (Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα) η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.
Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στο Μπαχρέιν για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες. Η επιχείρηση Prosperity Guardian σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 για να απαντήσει στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Auditor’s note: Risk Assessment
Η εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, εμπεδώνει και οριστικοποιεί την απομάκρυνση από τη στρατηγική του ειλικρινούς μεσολαβητή. Συνεπώς αυξάνεται το γεωπολιτικό ρίσκο για τη χώρα. Παράλληλα, ενισχύεται και το επιχειρησιακό ρίσκο. Από την άλλη πλευρά, η θετική ανταπόκριση σε τέτοιες προσκλήσεις τείνει να ενισχύει το γεωπολιτικό αποτύπωμα και ενισχύει -συνήθως- το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, ενισχύοντας δυνητικά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Σε άλλες περιπτώσεις τα οφέλη τέτοιων αποφάσεων μπορεί να είναι άμεσα, αλλά και τα ρίσκα.Σε γεωπολιτικό επίπεδο η στάση της Ελλάδας την απομακρύνει από το Ιράν, τη θέτει απέναντι από την Τουρκία, την Παλαιστίνη και τις αραβικές χώρες, με μόνη εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία, Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει πουλήσει όπλα και πυρομαχικά στο Ριάντ, ενώ έχει στείλει και μια πυροβολαρχία patriot για την προστασία εγκαταστάσεων από επιθέσεις Χούτι, στο παρελθόν. Καθώς η εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή εντείνεται το ίδιο ισχύει και για τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Στο πολιτικό πεδίο, αυξημένο ειδικό βάρος έχουν οι δηλώσεις και διατυπώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος φάνηκε να πετάει το μπαλάκι γοα την απόφαση κα τις ευθύνες απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δηλώσεις
«Εάν χρειασθεί και κληθούμε θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία» είχε πει πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δηλώνοντας υπέρ στην συμμετοχή της χώρας και με πολεμικό πλοίο.
Ο κ. Στυλιανίδης είχε επίσης διευκρινίσει ότι δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες προς τις ναυτιλιακές εταιρείες και ότι αυτές αποφασίζουν εάν θα εκτρέψουν τα πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα και θα ακολουθήσουν τον περίπλου της Αφρικής.
Η δήλωση Δένδια
«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε.
Και πρόσθεσε: «Για το θέμα αυτό ενημέρωσα κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».
«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του ‘Αντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτώN. Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών» επισήμανε.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι Χούτι
Στις 19 Δεκεμβρίου οι αντάρτες της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσαν πως δεν έχουν καμιά πρόθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά την ανακοίνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μιας νέας συμμαχίας για την προστασία της ναυσιπλοΐας.
Ο αξιωματούχος των ανταρτών Μοχάμεντ Αλ-Μπουχάιτι είπε ότι αυτές οι επιθέσεις θα σταματήσουν μόνο «αν το Ισραήλ σταματήσει τα εγκλήματά του και τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα φθάσουν στον πολιορκημένο πληθυσμό» της Λωρίδας της Γάζας.