Η Αγκόλα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από 16 χρόνια συμμετοχής, εν μέσω αντιπαράθεσης για τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου, ενώ το καρτέλ προσπαθεί να ενισχύσει τις παγκόσμιες τιμές.
Η Λουάντα απέρριψε τη μείωση της ποσόστωσής της στην παραγωγή υπέρ των ΗΑΕ και καθώς πρακτικά δεν διαθέτει την παραγωγική ικανότητα. Η πολιτική ηγεσία της χώρας όμως αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση ως υποβάθμιση και δυνητική γεωπολιτική και γεωοικονομική αποδυνάμωση με αποτέλεσμα να αντιδράσει καταλυτικά.
Με δεδομένο ότι η Αγκόλα παράγει ήδη στο υψηλότερο επίπεδο παραγωγής της, η αποχώρησή της δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη διεθνή παραγωγή. Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο όμως, σηματοδοτεί αποσυσπείρωση του ΟΠΕΚ, τη στιγμή που έχει εδραιώσει συνεργασία με χώρες εκτός καρτέλ. Η απόφαση δεν θεωρείται, πάντως, κεραυνός εν αιθρία καθώς εδώ και καιρό οι διαπραγματεύσεις για τα επίπεδα παραγωγής έχουν σκληρύνει και εσχάτως εξελίχθηκαν σε ανοιχτή σύγκρουση.
Η κίνηση της Αγκόλα θα συρρικνώσει τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σε 12 έθνη. Υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο όμιλος και οι σύμμαχοί περιορίζουν τις προμήθειες για να στηρίξουν τις αυξημένες τιμές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν 1,5% και διαπραγματεύθηκαν κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι καθώς οι έμποροι αντέδρασαν στις ρωγμές της ενότητας του ΟΠΕΚ.
Η σύγκρουση της Αγκόλας με την ηγεσία του ΟΠΕΚ προέκυψε τον Ιούνιο, όταν μια συμφωνία που έδινε υψηλότερο στόχο παραγωγής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάγκασε τη Λουάντα να αποδεχθεί ένα μειωμένο όριο για το 2024 που αναγνώριζε τις φθίνουσες ικανότητές της.
Η παραγωγή της χώρας έχει χάσει περίπου το 40% τα τελευταία οκτώ χρόνια σε περίπου 1.
14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα καθώς αποτυγχάνει να επενδύσει επαρκώς σε γηρασμένα κοιτάσματα πετρελαίου βαθέων υδάτων, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.
Η γεωοκονομική ισχύς του ΟΠΕΚ έχει περιοριστεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, καθώς μια σειρά από χώρες – μέλη έχουν αποχωρήσει, για διαφορετικούς σε κάθε περίσταση λόγους, τα τελευταία χρόνια: Το Κατάρ, η Ινδονησία και πιο πρόσφατα, Εκουαδόρ.