Ένα ακόμη επεισόδιο, μάλλον καθοριστικό για τη συνέχεια, παίζεται σήμερα στα Τίρανα, με τη δίκη του Φρέντη Μπελέρι για την βασική κατηγορία που βαρύνεται, αυτή της εξαγοράς ψήφων.
Σήμερα εκδικάζεται στα Τίρανα η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, για την κατηγορία περί απόπειρας εξαγοράς ψήφων.
Αν και ο ίδιος χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο στημένο και τους δικαστές καθοδηγούμενους του Ράμα, η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του Κυριακου Μητσοτάκη ξεκαθάρισε -επί ευρωπαϊκού εδάφους- ότι δεν αμφισβητεί την αλβανική Δικαιοσύνη και πως το μόνο που ζητά είναι να επιτραπεί στον Μπελέρη να ορκιστεί Δήμαρχος.
Την ίδια στιγμή, αμετακίνητος στη θέση του για την υπόθεση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, λέγοντας πως δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό. Η δίκη έχει αναβληθεί αρκετές φορές, με τους δικαστές να ψάχνουν τους μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι ποτέ δεν προσέρχονται.
Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και η Ελλάδα
Ο κ. Ράμα επιχειρεί να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και στο εσωτερικό ακροατήριό του, καθώς χθες, μιλώντας στα μέλη της εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., σημείωσε ότι το έργο τους έχει βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος για παροχή άδειας ορκωμοσίας στον κ. Μπελέρη από την ειδική εισαγγελία (SPAK) των Τιράνων, η Αθήνα μπλόκαρε την αναφορά στην Αλβανία στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα με τον πλέον επίσημο τρόπο, τη γραπτή δήλωση που συνοδεύει τον φάκελο της υποψηφιότητας της Αλβανίας στην Ε.Ε., έχει θέσει τρεις όρους: την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, τη δίκαιη δίκη του και τον σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκρούστηκε για το θέμα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ δεν έλαβε υποστήριξη ούτε από τη Γαλλία που είχε στο παρελθόν μπλοκάρει την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.