Στα αναπτυξιακά σχέδια της Πολιτείας ζητά ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, να μπουν τα ξενοδοχεία μικρότερων κατηγοριών τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής φιλοξενίας και είναι οι θεματοφύλακες της τοπικής παράδοσης, με σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία και την απασχόληση.
Τονίζει ότι η εξασφάλιση της πρόσβασης των ξενοδοχείων μικρότερων κατηγοριών σε προγράμματα χρηματοδότησης συνάδει απόλυτα με τους στόχους της τουριστικής πολιτικής για χρονική επέκταση της σεζόν αλλά και για χωρική επέκταση της τουριστικής ανάπτυξης με βιώσιμους όρους. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, τα ξενοδοχεία 1*, 2* και 3* για την ποιοτική αναβάθμισή τους, την ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία με τις υπόλοιπες κατηγορίες, ωστόσο αποσαφηνίζει πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν «πεντάστερα».
Την ανάγκη των ξενοδοχείων μικρότερων κατηγοριών (1*, 2*, 3* ) για πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ποιοτικής, τεχνολογικής και ενεργειακής αναβάθμισής τους, αναδεικνύει έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ.
Το 74% του ξενοδοχειακού δυναμικού
Όπως προκύπτει από το μητρώο του ΞΕΕ, τα ξενοδοχεία 1* – 3* αντιπροσωπεύουν το 74% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και το 47% σε όρους δωματίων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ξενοδοχεία 1* – 3* έχουν μέγεθος μέχρι 50 δωμάτια. Στο Νότιο Αιγαίο είναι συγκεντρωμένο το 22% των ξενοδοχείων 2* και το 20% των ξενοδοχείων 3*.Ενώ στην Κεντρική Μακεδονία είναι συγκεντρωμένο το 29% των ξενοδοχείων 1*. Η εποχικότητα της λειτουργίας των ξενοδοχείων 1*-3* δεν διαφέρει από την αντίστοιχη εποχικότητα του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού.
Κατανάλωση προϊόντων από τον αντίστοιχο Νομό
Βάσει των μελετών του ΙΤΕΠ, οι συγκεκριμένες κατηγορίες ξενοδοχείων έχουν σημαντική συμβολή για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού. Τα ελληνικά προϊόντα που καταναλώνουν τα ξενοδοχεία 1 έως 3* ανέρχονται στο 90% με 94% των συνολικών αγορών τους, το 38% από παραγωγούς εντός νομού. Επίσης, το 86% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία 2* και το 76% στα ξενοδοχεία 1* προέρχονται από την τοπική κοινωνία.
Περισσότεροι Ελληνες σε σχέση με τα 4* και 5*
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως στα ξενοδοχεία των συγκεκριμένων κατηγοριών παρατηρείται μεγαλύτερο μερίδιο Ελλήνων επισκεπτών σε σχέση με υψηλότερες κατηγορίες. Τα ξενοδοχεία 1*-3* φιλοξενούν υψηλότερα ποσοστά Ελλήνων τουριστών σε σχέση με τα ξενοδοχεία 4*-5*.
Το κόστος λειτουργίας αναστέλλει τα σχέδια για επενδύσεις
Τα ξενοδοχεία 1* – 3* έχουν πρόθεση να επενδύσουν σε δράσεις πράσινου μετασχηματισμού και ενεργειακής αναβάθμισης για τις οποίες απαιτούνται σχετικά μικρά ποσά ανά ξενοδοχείο. Το υψηλό κόστος των τεχνικών λύσεων αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην υλοποίηση αυτών των επενδύσεων.
Τα οικονομικά προβλήματα των ξενοδόχων και το υψηλό κόστος λειτουργίας αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα των ξενοδοχείων 1* & 2* .Επίσης ο υψηλός ανταγωνισμό από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και η μικρή διάρκεια της τουριστικής περιόδου περιορίζουν σημαντικά τη ζήτηση