Κινήσεις σε τρία επίπεδα θα κάνει ο ΟΔΔΗΧ το 2024 με στόχο την πιο “ξεκούραστη” επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την αποτελεσματικότερη διαχείριση διαθεσίμων. Σε αυτό το πλαίσιο -και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg- θεωρείται ειλημμένη- η απόφαση για περαιτέρω συρρίκνωση του μαξιλαριού ασφαλείας, το οποίο έχει ήδη… περιοριστεί.
Μείωση του μαξιλαριού ασφαλείας κάτω από τα 30 δισ. -σημείο όπου έχει υποχωρήσει σήμερα-, στο πλαίσο αναδιάρθρωσης της στρατηγικής διαχελιρισης του δημοσίου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ, αποκαλύπτει με δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ειδικότερα, η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες:
- Βελτίωση της καμπύλης λήξεων και αποδόσεων του χρέους για την ενίσχυση του βάθους στις αγορέ
- Με πρόωρη αποπληρωμή δανείων από τα προγράμματα διάσωσης και
- μετακύλιση εντόκων γραμματίων
- Ο περιορισμός των εντόκων γραμματίων θα συμβάλλει στη μείωση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού με τοκοχρεολύσια, θα βελτιώσει τη δυναμική του χρέους και θα συμβάλλει στην ευκολότερη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος
- Εν τέλει, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το μαξιλάρι για την αποπληρωμή χρέους, κίνηση για την οποία απαιτούνται εγκρίσεις από τους ευρωπαίους εταίρους.
Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, θέλοντας να προλειάνει το έδαφος και να διατηρήσει τη δυνατότητα αναθεώρησης, φρόντισε να διαρρεύσει τη νέα στρατηγική, μέσω bloomberg ώστε να δοκιμάσει νερά και να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια.
Εν τέλει, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του bloomberg, οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα οδηγήσουν σε διευρύνουν το μίγμα των εν δυνάμει επενδυτών.
Έτσι θα ανέβει σκαλί η Ελλάδα
Τα 10ετή ομόλογα της χώρας ξεπερνούν τις επιδόσεις του ιταλικού χρέους ήδη από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου είναι κάτω από τις 20 μονάδες βάσης, ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι τελείωσε η κρίση στην Ελλάδα.
Η Bloomberg Index Services δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα επανεισάγει την Ελλάδα στους υψηλότερους δείκτες αναφοράς (top-tier global debt benchmarks) από την 1η Ιανουαρίου. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Bloomberg Euro Treasury μετά την ένταξή τους.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού χρέους και το 2024. Η Ελλάδα είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει το χρέος ως αναλογία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος και 207% το 2020.