Σε “οροπέδιο” φαίνεται ότι βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την αγορά να επιδεικνύει συμπεριφορά δοκιμασίας αντιστάσεων, εμπέδωσης κεκτημένων και εξαέρωσης, με χαμηλότερο τζίρο εν του απουσία των ξένων επενδυτών, που παρακολουθούν το κλείσιμο του έτους από τα σαλέ και ψωνίζοντας στο Κόμο και το Μιλάνο.
- Συγκέντρωση δυνάμεων για τη (νέα) υπέρβαση στο Χρηματιστήριο
- Η Εθνική κράτησε όλη την αγορά με άνοδο 2,38%
- Ανοδικά και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, θετικά και ο Mid Cap
Χωρίς εκπλήξεις στο πολιτικό σκηνικό, με την οικονομία σε ανοδική αλλά προδιαγεγραμμένη πορεία, οι επενδυτές κάνουν επιλεκτικές κινήσεις, στοχεύοντας στην καλύτερη προετοιμασία τους για την επόμενη ημέρα και για να αντιμετωπίσουν πιθανούς αντίθετους ανέμους από το γεωοικονομικό πεδίο.
Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν υπεραξία, με το Χ.Α στις top αγορές στον κόσμο σε επίπεδο αποδόσεων, ενώ αρκετοί έχουν κατοχυρώσει και σημαντικά κέρδη, με κάποιους να προετοιμάζονται ήδη για τα επόμενα placement της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και το IPO του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Παράλληλα, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια χτίζουν θέσεις στα παράγωγα, μετά την εκπνοή και του triple-witching day, με στόχο να αντισταθμίσουν κινδύνους.
Την πορεία ήπιας διόρθωσης των διεθνών αγορών ακολούθησε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, κρατώντας όμως ουσιαστικά σχεδόν όλα τα τεχνικά κεκτημένα, καθώς παρά τη διόρθωση των περισσοτέρων τίτλων του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap, εντούτοις η στήριξη από τις τράπεζες και κυρίως την Εθνική που ενισχύθηκε κατά 2,38%, κράτησε το Γ.Δ. πλησίον των 1.290 μονάδων και όχι μακριά από το όριο των 1.300 μονάδων.
Υπ’ αυτό πρίσμα η ελεγχόμενη διόρθωση έχει περάσει στην περιφέρεια, ενώ το έξυπνο χρήμα χρησιμοποιεί τα σκληρά χαρτιά για να ελέγξει τη δυναμική με μικρές… δαπάνες.
Η εικόνα της αγοάς
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα αρνητικά, έκλεισε στις 1.287,22 μονάδες με υποχώρηση 0,28%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.112,84 μονάδες με μικρή υποχώρηση 0,25%. Καλύτερη εικόνα είχε ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap που διαφοροποιήθηκε ελαφρώς με άνοδο 0,12% και κλείσιμο στις 2.209,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,24% στις 1.071,33 μονάδες.
Πλην της Εθνικής που ξεχώρισε με έμφαση, κέρδη 0,81% είχε και η Alpha Bank, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 0,62% ενώ η Πειραιώς κέρδισε 0,56%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,4 εκατ. ευρώ, με τα 81,3 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap και τα 34 εκατ. στις τράπεζες.
Συγκέντρωση δυνάμεων
Ξέχωρα από τις βραχυχρόνιες κινήσεις, η αγορά δείχνει να μαζεύει δυνάμεις για να κάνει την υπέρβαση των 1.300 μονάδων. Την ώρα που ο Γενικός Δείκτης κρατάει σχεδόν όλα τα κεκτημένα του παραμένοντας πλησίον των 1.300 μονάδων, στο ευρύτερο ταμπλό καθημερινά καταγράφεται ένα «χωνευτήρι» εναλλαγών, ρευστοποιήσεων και κλειδώματος κερδισμένης ρευστότητας.
Αυτό φορτίζει τους κωδικούς με ρευστότητα η οποία επανεπενδύεται στο σύστημα δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη δυναμική, στοιχεία αν μη τι άλλο ζωντάνιας και υγείας, που δείχνουν αντανακλαστικά. Η εβδομάδα που παρήλθε είχε μέσες συναλλαγές 109,5 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στη μέση επίδοση του 2023 που είναι στα 111,5 εκατ. ευρώ, η οποία είναι αυξημένη κατά 50,8% έναντι του 2022 και προσιδιάζει με την επίδοση του Χρηματιστηρίου το 2014, ήτοι εννέα χρόνια πίσω.
Το Χ.Α. ειδικά το τελευταίο δίμηνο, από τα χαμηλά της 9ης Οκτωβρίου όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε στο χαμηλό των 1.105,15 μονάδων έχει ανακτήσει την… αίγλη που είχε το πρώτο επτάμηνο, βγάζοντας με επιτυχία το μεγάλο placement του 22% της Εθνικής, την πώληση του 10% της Alpha Bank, τις εκδόσεις ομολόγων των Τιτάν και Ideal Holdings, την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Intralot, ενώ υπήρξαν και νέες εισαγωγές μετοχών όπως Optima Bank (4 Οκτωβρίου), Trade Estate, Orilina ΑΕΕΑΠ.
Παράλληλα έχουν γίνει και σημαντικές κινήσεις στον επιχειρηματικό στίβο, όπως η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, το «σφράγισμα» της εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat, η εξαγορά της Υδρόγειος Ασφαλιστική από τον ιταλικό συνεταιριστικό όμιλο Reale, οι πολλαπλές ενεργειακές συμφωνίες στο εξωτερικό της Mytilineos για ενεργειακά projects, το μπαράζ νέων έργων της Cenergy Holdings, η κίνηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία με την Enel, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις της Helleniq Energy στο εξωτερικό, ενώ προ ημερών είχαμε και το επιτυχές placement στην ίδια εταιρία.
Παρά το ιδιαίτερα απαιτητικό για επιπλέον ρευστότητα περιβάλλον, η αγορά όχι μόνο δεν «στέγνωσε» αλλά δείχνει να αποκτά βάθος και να ανταπεξέρχεται σε όλες αυτές τις διεργασίες. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών σε σχέση με πέρυσι είναι 69%, δυναμική η οποία διαχέεται σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων. Η αύξηση δεν είναι αμελητέα, καθώς η αγορά έκλεισε μέσα στο Δεκέμβριο ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα εκδόσεων και εταιρικών πράξεων (Helleniq Energy, Trade Estates, Orilina, Ideal Holdings, Τιτάν) που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για την ρευστότητας της Αγοράς μπορεί να θεωρηθεί».
Η αγορά λοιπόν σταδιακά δείχνει να αλλάζει επίπεδο και να βάζει τις βάσεις για ένα ακόμη καλό και ενδιαφέρον χρηματιστηριακό έτος το 2024. Το Χ.Α. φαίνεται να μαζεύει δυνάμεις για να κάνει την υπέρβαση, πάντα σε συνδυασμό με το πολύ βελτιωμένο κλίμα των διεθνών αγορών που παρά τις μικροδιορθώσεις, βρίσκονται πλησίον των υψηλών διετίας ή και ιστορικών.
- Με τη συμβολή του Χρήστου Φράγκου