Λύση σε δύο σημαντικά θέματα μεταξύ άλλων, που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και συνιστούν εμπόδιο στην εργασία της ζήτησαν χτες από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη οι εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και των Σωματείων του κλάδου λαμβάνοντας την θετική ανταπόκρισή του για επανεξέταση των θεμάτων:
- των POS για τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες (όπου δεν πρέπει να υπάρχουν)
- την λανθασμένη και άδικης προσέγγιση όπου διαχωρίστηκε ο κλάδος της διαμεσολάβησης και εξαιρέθηκε μέρος των επαγγελματιών από το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ειδικότερα στην συνάντηση που έγινε στο υπουργείο ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Δ. Γαβαλάκης, η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ κ. Δ. Λύχρου, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΔ κ. Αλ. Ιωάννου και ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ κ. Μ. Τζωρτζωρής εξήγησαν στον υφυπουργό αναλυτικά τα δύο θέματα και ζήτησαν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του δικαίου και της ενιαίας και ισότιμης για όλους τους επαγγελματίες εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης όπως έγιναν δεν χτυπούν της φοροδιαφυγή αλλά καταστρέφουν τους μικρούς επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές όπου αποδεδειγμένα δε φοροδιαφεύγουν. Οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου όπως διατυπώθηκαν είναι ανούσιες και άδικες να εφαρμοστούν καθώς δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που θέλει η κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά και να μην εξελιχθεί η άνιση και επιβλαβής για τον κλάδο λογική του νομοσχεδίου.
Εξαίρεση από την φορολόγηση
Στο θέμα του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου τονίστηκε η διαφωνία του κλάδου και τεκμηριώθηκε ότι θα έπρεπε να εξαιρεί το σύνολο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και όχι μόνο αυτούς τους επαγγελματίες που έχουν μέχρι 2 συνεργασίες. Ειδικότερα, διευκρινίστηκαν οι αδικίες της αντιμετώπισης και ζητήθηκε η ένταξη όλων των επαγγελματιών στην εξαίρεση. Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι η διατύπωση όπως έγινε καταρτίστηκε προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι προσομοιάζουν με τα ¨”μπλοκάκια” και κατέγραψε την πρόταση των παριστάμενων εκπροσώπων του κλάδου για επανεξέταση του αιτήματος για την συνολική εξαίρεση χωρίς κατηγοριοποίηση του κλάδου όταν η κυβέρνηση πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα αντιμετωπίζοντας ξεχωριστά κάθε κατηγορία επαγγέλματος.
Για την εξαίρεση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από το φορολογικό νομοσχέδιο είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα αφού ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επιστολή του προέδρου του ΕΕΑ τονίζοντας ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα πρέπει «να εξαιρεθούν ΟΛΟΙ από το ν/σ για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών», μετά από την διακριτική μεταχείριση στην φορολόγηση που ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών. Μάλιστα το ΕΕΑ χαρακτηρίζει την παρέμβαση που έγινε στην Βουλή για αυτούς που έχουν δύο συνεργασίες και για αυτούς που έχουν περισσότερες αιφνιδιαστική και μεροληπτική. Στην επιστολή του το ΕΕΑ επεσήμανε ότι η εξαίρεση αυτή οδηγεί σε άνιση αντιμετώπιση των επαγγελματιών, δημιουργεί επαγγελματίες δύο κατηγοριών σε ένα κλάδο που όλα και όλοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο απέναντι στην φορολογική Αρχή, αλλά και δεν έχει καμία ουσιαστική ή αντικειμενική στόχευση ούτε ως απόφαση ούτε ως αποτέλεσμα.
Τονίζεται επίσης -στην επιστολή- ότι μόνο εκ παραδρομής μπορεί να έγινε αυτή η άνιση παρέμβαση όπως και η χρήση του αδόκιμου όρου “ασφαλιστικοί σύμβουλοι” που ακούστηκε στην βουλή ο οποίος έχει καταργηθεί εδώ και 5 έτη.
Αντιδράσεις από ΕΕΑΕ και ΣΠΑΤΕ, και ΠΟΑΔ
Το περίγραμμα του φορολογικού νομοσχεδίου έδωσε το έναυσμα για αντιδράσει τόσο ΕΕΑΕ όσο και τον ΣΠΑΤΕ και την ΠΟΑΔ. Οι φορείς εξέφρασαν δριμύτατες κατηγορίες, απαιτώντας και αυτοί την εξαίρεση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από το καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης και περαιτέρω διευκρινήσεις.
Διευκρινίζουν ότι « οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα πρέπει θα εξαιρεθούν από το μέτρο εντελώς καθώς σύμφωνα με τον νόμο ν.4583 τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα και απαγορεύονται ρητά οι απολαβές από φυσικά πρόσωπα. Όπως τόνισε και ο ΣΠΑΤΕ στην ανακοίνωσή του “ανεξάρτητα με το πλήθος των συνεργασιών που έχει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, τα έσοδα του δεν είναι κατά δήλωση αλλά βεβαιωμένα από κάθε ασφαλιστική εταιρία με την οποία διατηρεί σύμβαση συνεργασίας”. Είναι επομένως αδύνατο οι ασφαλιστικοί διαμεσoλαβητές να αποκρύψουν κέρδη καθώς μάλιστα η επιβεβαίωση των εσόδων γίνεται απευθείας από το TAXIS».