Σημαντικά βήματα στην εδραίωση της ενεργειακής της ασφάλειας έχει κάνει η Ευρώπη, επιτυγχάνοντας τον δραστικό περιορισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία, συνάπτοντας συμβόλαια και διευρύνοντας άλλες συνεργασίες, για την ανάπτυξη των οποίων απαιτούνταν βέβαια νέες υποδομές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη στρατηγική ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, περιορίζοντας την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, ιδίως το φυσικό αέριο. Αν και ακούγεται απλό, οι συμφωνίες με νέους προμηθευτές, εν μέσω πολέμων και του project ενεργειακής μετάβασης, που δεν επιτρέπει τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων, απότελεί στην πραγματικότητα ένα δύσκολο έργο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία των σωστών logistics, τεχνολογίας και υποδομής, ενώ οι τιμές είναι σαφώς υψηλότερες, καθώς το αέριο μεταφέρεται, ενώ σε πολλές περιόδους ο ανταγωνισμός για φορτία είναι έντονος.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, η οποία ευθυγραμμίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους της. Ειδικότερα, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2022 και του 2023, η ΕΕ μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο 2,7% από 15,9%. Αυτή η μείωση αντισταθμίστηκε κυρίως από τις αυξημένες εισαγωγές από τη Νορβηγία, το Καζακστάν, τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Ανάλογη στροφή συμβαίνει και με το φυσικό αέριο. Η Νορβηγία και οι Η.Π.Α. έχουν γίνει οι κύριες νέες πηγές, παρέχοντας φυσικό αέριο και υγροποιημένο φυσικό αέριο, αντίστοιχα.
Εκτός από την εξεύρεση νέων προμηθευτών, η ΕΕ τα κατάφερε επίσης καλά στην πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου της. Πριν από το χειμώνα, το μπλοκ κατάφερε να γεμίσει περισσότερο από το 90 τοις εκατό της αποθήκευσης φυσικού αερίου του, γεγονός που το τοποθετεί σε αξιοπρεπή θέση για τους επόμενους μήνες, ακόμα κι αν η Ρωσία μειώσει τις προμήθειες.