Θετική είναι η αρχική απόκριση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για την πώληση 35 ελικοπτέρων Black Hawk, ύψους 1,95 δισ. δολαρίων, καθώς το State Department φέρεται να έχει απαντήσει με θετικό τρόπο στο Letter of Aggreement.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος τα 1,95 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, μετά την αναθεώρηση των εξοπλιστικών και την ματαίωση παραγγελίας κορβετών δεν είναι σαφές αν το ενδιαφέρον για τα Black Hawk παραμένει σθεναρό. Πάντως, εφόσον προχωρήσει η παραγγελία, που έχει κόστος αντίστοιχο με των κορβετών, που τελικά παραπέμπονται στις καλένδες, σηματοδοτεί νέες ισορροπίες στα εξοπλιστικά με ΗΠΑ και Γαλλία.
Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε σήμερα την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας επίσημα το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση.
Σύμφωνα με την επιστολή LOA, η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε ελικόπτερα UH-60M Black Hawk. Μεταξύ του σχετικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εξοπλισμός εκπαίδευσης αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».
Αντικατάσταση ελικοπτέρων
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο και αποδεδειγμένο σύστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων. Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk θα βελτιώσει την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να αναπτύσσει μαχητική ισχύ για την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας, να αποτρέπει ενέργειες κατά των συμφερόντων της και, όταν απαιτείται, να ανταποκρίνεται με αξιόπιστη δύναμη. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της.
Τέλος, αναφέρεται ότι η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης θα είναι η «Sikorsky», μια εταιρία που ανήκει στην «Lockheed Martin» και έχει την έδρα της στην πόλη Στράτφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ.
Σήμερα η Ελλάδα απασχολεί αρκετούς τύπους ελικοπτέρων τόσο μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων, που στόχος είναι να ομογενοποιηθούν, περιορίζοντας το κόστος συντήρησης και διευκολύνοντας την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης.