Τη διενέργεια κλιματικών stress tests στις τράπεζες και την απαίτηση για κεφαλαιακά μαξιλάρια για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση προανήγγειλε σε συνέντευξη του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Σε λίγο θα κάνουμε stress tests, θα επιβάλλουμε στις τράπεζες, κλιματικά stress tests. Είναι έτοιμες να τα κάνουν; Και ναι μεν αυτή τη στιγμή αυτό δεν επιφέρει κόστος κεφαλαίου, αλλά κάποια στιγμή θα επιβάλλουμε προβλέψεις, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του Crisis Monitor.
Η προαναγγελία της διεύρυνσης των stress tests των τραπεζών καθώς και της προοπτικής για αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση και των νέων κινδύνων σκιαγραφούν ένα πολύ πιο απαιτητικό θεσμικό και κανονιστικό περιβάλλον για τις τράπεζες. Παράλληλα, η αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών θα οδηγήσει αναπόδραστα σε αύξηση του κόστους του χρήματος και θα αναγκάσει τους τραπεζίτες να περιορίσουν τη ροή κεφαλαίων σε χρηματοδοτήσεις που δεν κρίνονται κλιματικά και ενεργειακά βιώσιμες. Αυτό θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στο οικονομικό και επιχειρηματικό σκηνικό, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, πρότυπα όπως το ESG και νέα κλιματικά και ενεργειακά standards θα παίζουν πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο στις κεφαλαιαγορές. Καθώς οι δυναμικές αυτές είναι γνωστές από καιρό στις μεγάλες βιομηχανίες, οι αυξημένες επενδύσεις σε ΑΠΕ και μεταβατικά καύσιμα είναι πλέον αναπόδραστη αναγκαιότητα.
Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών
Μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στη σύνδεση που υπάρχει με τα κίνητρα που θα δοθούν σε κλιματική αλλαγή και πράσινη μετάβαση. Όπως είπε «Εκεί πρέπει να δούμε το σύστημα φόρων και επιδοτήσεων. Τι φορολογείς, δηλαδή πού δίνεις αντικίνητρα, τι επιδοτείς. Δηλαδή πού δίνεις κίνητρα. Κατόπιν, ποιος είναι ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος», ενώ σημείωσε: «Μεθαύριο θα σας αποκαλύψω, το Πανεπιστήμιο Πατρών, είχε την ευγενή καλοσύνη να με κάνει Επίτιμο Διδάκτορα. Εκεί θα μιλήσω για τον ρόλο της νομισματικής πολιτικής σε σχέση με την πράσινη μετάβαση. Έχουν πολλά να κάνουν και οι κεντρικές τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα, που δεν τα κάνουν».
Για αυτό και πρόσθεσε με νόημα: «Για παράδειγμα οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουμε υπ’ όψιν την κλιματική αλλαγή στους στόχους για τον πληθωρισμό; Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πολύ μεγάλη αστάθεια. Τα καλοκαίρια αυξάνουν οι τιμές για παράδειγμα. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως κεντρική τράπεζα; Κατόπιν οι τράπεζες δίνουν δάνεια εκεί που πρέπει να δώσουν δάνεια; Έχουν business plans στα οποία λαμβάνουν υπ’ όψιν την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση και την προσαρμογή; Σε λίγο θα κάνουμε stress tests, θα επιβάλλουμε στις τράπεζες, κλιματικά stress tests. Είναι έτοιμες να τα κάνουν; Και ναι μεν αυτή τη στιγμή αυτό δεν επιφέρει κόστος κεφαλαίου, αλλά κάποια στιγμή θα επιβάλλουμε προβλέψεις.
Ακόμη, συνέχισε: «Όταν λέμε κλιματικές αλλαγές, έχουμε ένα παράδειγμα ζωντανό μπροστά μας. Κοιτάξτε τι έγινε με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι και με τις πλημμύρες μετά στο θεσσαλικό κάμπο. Πώς αντιμετωπίζονται αυτά; Με μαξιλαράκια ασφαλείας, δημοσιονομικά, τραπεζικά, ασφαλιστικών επιχειρήσεων».
Το κόστος της Κλιματικής Αλλαγής για την Ελλάδα
Σχετικά με το κόστος της Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ΤτΕ (ίσως και πρώτη διεθνώς όπως είπε) εκτίμησε ως νούμερο τα «700 δισεκατομμύρια χωρίς συντελεστή προεξόφλησης αλλά με έναν συντελεστή προεξόφλησης 2% που θεωρούμε ότι είναι κατάλληλος για κλιματική αλλαγή είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100, είναι ένα ΑΕΠ. Είναι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια τον χρόνο».
Μάλιστα, πρόσθεσε: «Για τον ευρωπαϊκό νότο και σας λέω μετά λόγου γνώσεως τον υπολογισμό, μην εκπλαγείτε αν το κόστος ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ τον χρόνο για τα επόμενα χρόνια και αν πάρουμε μέτρα ελάφρυνσης της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα να θωρακίσουμε τα σπίτια μας, να κάνουμε δίκτυα ούτως ώστε να ενισχύσουμε την πράσινη ενέργεια, αυτό το μεγάλο κόστος θα μειωθεί κατά 30%. Θα μείνει όμως κάτι. Θα ζήσουμε με αυτό».