if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Fed θα πατήσει τον κάλο των αγορών – Πετάει το dot plot από το παράθυρο

Στη ρητορική της ανακοίνωσης της FOMC και τις δηλώσεις του Τζέι Πάουελ θα εστιάσουν οι αγορές σήμερα, καθώς η Fed αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για μια ακόμη συνεδρίαση,

Στη ρητορική της ανακοίνωσης της FOMC και τις δηλώσεις του Τζέι Πάουελ θα εστιάσουν οι αγορές σήμερα, καθώς η Fed αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για μια ακόμη συνεδρίαση, καθώς μετρά την εμπέδωση του αντίκτυπου της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ενώ οι αγορές εστιάζουν πλέον στην περίοδο διάρκειας της περιοριστικής πολιτικής και στην έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Όλα δείχνουν ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα διαψεύσουν τις προσδοκίες των αγορών ως προς την πρόωρη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

In debth…

Ειδικότερα, η Federal Reserve αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το επιτόκιο των Fed Funds σταθερό στο 5,25%-5,5% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο του 2023 και να απωθήσει τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους.

Τον Σεπτέμβριο, το dot plot της Fed έδειξε δύο περικοπές το 2024, αλλά ο πρόεδρος Πάουελ έκρινε πρόσφατα ότι ήταν πρόωρο να συζητήσει για τις μειώσεις των επιτοκίων.

Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για την οικονομία και τα επιτόκια. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, φθάνοντας στο 3,1% τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο δομικός παραμένει πολύ ψηλά στο 4%, διπλάσιο του στόχου 2% της Fed. Επίσης, η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη, παρά τις ανεπαίσθητες ενδείξεις για επιβράδυνση.

Παραπλανητικό το dot plot

Ο ίδιος ο Πάουελ αμφισβήτησε τη χρησιμότητα των κουκκίδων της επιτροπής του. Στις υποσημειώσεις μιας περίεργης μαρτυρίας στο Κογκρέσο του 2019, ο Πάουελ συμπεριέλαβε μια φωτογραφία του διάσημου πίνακα του Seurat «Ένα απόγευμα της Κυριακής στο νησί La Grande Jatte» που ήταν τόσο μεγέθυνση και παραμορφώθηκε.

«Όπως μπορείτε να δείτε, αν είστε πολύ συγκεντρωμένοι σε μερικές κουκκίδες,
μπορεί να χάσετε τη μεγαλύτερη εικόνα», είπε, δείχνοντας αυτό που ονόμασε «προειδοποιητική ιστορία» σχετικά με την ανάγνωση των κουκκίδων της Fed ως ευαγγέλιο.

Το διακύβευμα της παρερμηνείας των σχεδίων επιτοκίων της Fed μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο αυτή τη φορά. Η οικονομία – και πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός – καθοδηγεί τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Το αν η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια φέτος εξαρτάται από το εάν οι πιέσεις των τιμών θα μειωθούν όσο αναμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Καθώς η Fed κρίνει πόσες ακόμη φορές πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο Πάουελ έχει επαναλάβει ότι οι αξιωματούχοι θέλουν να είναι ευέλικτοι με την πορεία τους για αύξηση των επιτοκίων, όντας «εξαρτώμενη από τα δεδομένα» και να ανταποκρίνεται σε νέες πληροφορίες καθώς έρχονται. Αλλά το να είναι άκρως αντιδραστική σημαίνει ότι οι προβλέψεις πιθανότατα θα αλλάξουν, πιθανώς να σημαίνει ότι κάθε κουκκίδα έχει μια γρήγορη ημερομηνία λήξης.

«Για να εξαρτάται περισσότερο από τα δεδομένα, η Fed χρειάζεται μεγάλη ευελιξία», λέει ο Sweet. «Το dot plot δεν είναι πρόβλεψη. Δεν είναι δέσμευση.

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια μεταβάλλονται καθώς η οικονομία εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. το dot plot χάνει τα σημεία αναφοράς του πολύ γρήγορα.»

Η Fed, ωστόσο, εξετάζει ένα ξεχωριστό δείκτη- των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) – όταν προσδιορίζει πόσο υψηλές τιμές είναι πάνω από τον στόχο του 2%. Αυτό το μέτρο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, δείχνουν οι νέες προβλέψεις της Fed. Οι βασικές τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν το 3,7%, από το τρέχον επίπεδο του 4,2%.

Ωστόσο, 16 αξιωματούχοι σημειώνουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό, με την πλειοψηφία να λέει ότι οι κίνδυνοι υψηλότερου πληθωρισμού είναι μεγαλύτεροι από τις πιθανότητες χαμηλότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού.

Ο Πάουελ σε ομιλία του τον Μάρτιο του 2019 είπε ότι το dot plot «μπορεί να είναι ένα εποικοδομητικό στοιχείο μιας ολοκληρωμένης επικοινωνίας πολιτικής» εάν γίνει σωστά κατανοητό.

Το dot plot αυξάνει τη διαφάνεια στις λειτουργίες της Fed, σύμφωνα με την Julia Coronado, πρόεδρο και ιδρύτρια της MacroPolicy Perspectives, η οποία εργαζόταν στο διοικητικό συμβούλιο της Fed.
«Η Fed πιστεύει ότι χρειάζεται πραγματικά να εξηγήσει και να αιτιολογήσει γιατί κάνει αυτό που κάνει», λέει ο Coronado. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χρήσιμο για το κοινό ή για τις αγορές. Μπορεί να προκαλεί σύγχυση και μπορεί να είναι παραπλανητικό».

Το κοινό έχει επίσης την ευκαιρία να δει το πλήρες φάσμα των απόψεων στο FOMC. Περιφερειάρχες που δεν έχουν ψήφο, για παράδειγμα, μπορούν ακόμα να εισαγάγουν τις προβλέψεις ποσοστού τους. Αλλά αυτό μπορεί συχνά να σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος θόρυβος παρά σήμα. Κάθε κουκκίδα αντικατοπτρίζει μια κίνηση ποσοστού για την οποία η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση και κάθε υπεύθυνος χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική βασική πρόβλεψη που τον οδήγησε σε αυτήν την υπόθεση.

«Μεταφέρει πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες; Είναι πολύ συζητήσιμο,», λέει ο Τζόναθαν Ράιτ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι απλώς δημιουργεί σύγχυση ή στέλνει μικτά/αντιφατικά σήματα».

Τα προβλήματα του dot plot

Αλλά υπάρχουν προφανείς επιφυλάξεις. Κατ αρχάς, το μέλλον δεν εξελίσσεται ποτέ ακριβώς όπως αναμένει η Fed. Για παράδειγμα: Η Fed τον Δεκέμβριο του 2021 είχε θέσει ως στόχο για τα επιτόκια ένα εύρος 0,75-1%, έως το τέλος του 2022. Τελικά, τα επιτόκια εκτοξεύθηκαν στο 4,25-4,5%.

Όσο πιο μακρυνός είναι ο ορίζοντας των προβλέψεων, τόσο δυσκολότερη είναι η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ακόμα και για τους αξιωματούχους της Fed που διαμορφώνουν μια αρκετά πιο πλήρη και δομημένη εικόνα. Τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η οικονομία των ΗΠΑ βρισκόταν ακόμα βαθιά στο όρυγμα της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και πριν ο πληθωρισμός γίνει σαφής απειλή, οι περισσότεροι αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα παρέμεναν μηδενικά μέχρι το τέλος του 2023.

Ούτε λόγος βέβαια για την αστοχία των πρώιμων προβλέψεων για επιτόκιο 0-0,25% για το 2020, καθώς στις ενημερωμένες προβλέψεις τους τον Δεκέμβριο του 2019 – ουδείς μπορούσε να φανταστεί τον covid και τον αντίκτυπό του.

«Πρέπει να θυμάστε ότι το dot plot είναι, από πολλές απόψεις, το βασικό σενάριο των αξιωματούχων — αν όλα εξελιχθούν όπως περιμένουν», λέει η Sarah House, διευθύνουσα σύμβουλος και ανώτερος οικονομολόγος της Wells Fargo. Και ως γνωστόν το βασικό σενάριο είναι αυτό που αλλάζει ταχύτερα οτιδήποτε.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version