Εντάσεις και διοικητικές προστριβές προκαλούν στη doValue Greece τα πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και οι πιέσεις από τους μετόχους της εταιρίας, μιας και οι στόχοι αποδοτικότητας δεν επιτυγχάνονται, ενώ σημαντικά projects τόσο σε επίπεδο εισπράξεων, όσο και σε πολιτικό επίπεδο υπολείπεται της αναμενόμενης προόδου.
Στο στόχαστρο και της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά το υπουργείο Ανάπτυξης, μπαίνει η doValue Greece, καθώς πηγές που αποκαλύπτει το Bloomberg αναφέρουν ότι μετά την Intrum οι ελεγκτές θα εισβάλλουν και σε άλλες εταιρίες του κλάδου. Με δεδομένο το βαρύ παρελθόν και προβληματικό παρόν της doValue Greece, πολλοί είναι αυτοί που τη θεωρούν ως βασικό στόχο των ερευνών.
Η διοίκηση της doValue Greece όμως δεν φοβάται μόνο ή κυρίως τους ελέγχους από τις αρχές, αυτούς σε μεγάλο βαθμό τους θεωρεί δεδομένους. Τα μεγάλα προβλήματα για τη διοίκηση εδράζονται στις χαμηλές αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, τις έντονες προστριβές σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο και την υποαπόδοση των εργαζομένων.
Οι αποφάσεις που παραδίδουν το εισπρακτικό έργο άνευ όρων σε call centers και δικηγορικές εταιρίες που δεν έχουν την πλήρη εικόνα των δανειοληπτών και επιτίθενται ακόμα και σε πελάτες με ρυθμισμένες οφειλές αποτελούν μείζον πρόβλημα. Παράλληλα, η αδυναμία του εσωτερικού μηχανισμού να οργανώσει νέες τιτλοποιήσεις, να συσπειρώσει υποθέσεις και να οργανώσει διαδικασίες για την μαζική εκχώρησή τους και την αποτελεσματική εκμετάλλευση assets, έχουν προκαλέσει τη μήνη των μετόχων, που θέτουν ζήτημα καταλληλότητας του top management.
Η προοπτική είναι επίσης δυσοίωνη. Οι τιτλοποιήσεις από τις τράπεζες μειώνονται προοδευτικά, με την αποδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα και τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων να υπολείπονται των προβλέψεων, εγείρεται ζήτημα περιορισμού του κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη εξωθούνται παλαιοί εργαζόμενοι σε παραιτήσεις, με καταγγελίες ακόμη και για εργασιακό bullying. Για την αποτελεσματική περιστολή του κόστους όμως δεν είναι αρκετές οι απολύσεις, γι αυτό και η διοίκηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο εθελουσίας εξόδου, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο, με στόχο την αποχώρηση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων.
Αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να εφαρμόσει η πλειονότητα των servicers, με διαφορές στην ένταση και το εύρος.